• Tuinland Zwolle

    Tuinland Zwolle

  • Tuinland Zwolle

    Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Dit grote, overdekte tuincentrum bevindt zich op het bedrijventerrein de Marslanden, aan het spoor naar het noorden.

1 Custom

De tuin grenst aan een parkeerplaats en lijkt als een kleurrijk hoogpolig tapijt op te rijzen uit de stenen en uit het asfalt.

Herinrichting

Tussen de parkeerplaatsen en de Charles Storkstraat lagen twee driehoekige lappen groen bedekt met grote plantvakken van één soort, doorspekt met taxusheggen.

2 Custom

Aan mij de uitdaging om van dit plantsoenachtige groen een kleurrijke sfeervolle tuin te maken, die niet al te veel onderhoud vraagt.
De herinrichting kostte een week. Nadat praktisch alle vaste planten en veel heesters op het gemeentegras waren geparkeerd, werden de taxusheggen met een kraantje uitgegraven en in groepjes van drie per plantgat op hun nieuwe plek gezet. Zo veranderden deze heggen na een flinke knipbeurt in een speels en onvoorspelbaar ritme van achterin de border verspreid staande, donkergroene taxusbollen.

3 Custom

De tuin is net nieuw ingericht. Wat meer naar achteren staan de taxusbollen. Oktober 2006

Vervolgens werd de grond bewerkt, gespit, gefreesd en verbeterd. Toen kon het grote puzzelen beginnen. Zowel oude hergebruikte planten als de vele nieuwe soorten kregen langzaam maar zeker hun plek. Belangrijk uitgangspunt daarbij was de opbouw van de borders. Van laag naar hoog en dan zo dat er een eigen, min of meer besloten wereldje ontstond. Ik wilde experimenteren met de kleuren van het bedrijf. Heel precies werd een levend tapijt geweven met bladeren, bloemen en takken in de tinten van het Tuinland logo.

4 Custom

Twee jaar na aanleg is er een hoogpolig tapijt ontstaan van verschillende tinten lichtgroen en oranje. Dit aan de parkeerplaats grenzende valleitje loopt geleidelijk over in een groene ‘helling’. Rechts van het midden zijn enkele taxusbollen zichtbaar, inmiddels volledig opgenomen in het geheel.

Er ontstonden patronen van zich herhalende planten: afwisseling in vorm, kleur en textuur, wintergroen of bladverliezend.

5 Custom

Zicht op de ingang van Tuinland. Het hoogpolige tapijt dat ook een valleitje lijkt, loopt over in een groene ‘helling’.

Over het algemeen wordt aanbevolen geen soorten of cultuurvariëteiten bij elkaar in de buurt te zetten, die op elkaar lijken. Dit geldt voor elke plant. De ene cultivar zou dan in het niet vallen bij de andere. Soms is dat zo, maar toepassing van onderling afwijkende cultuurvariëteiten verhoogt de diversiteit en de rijkdom aan details en vergroot de harmonie van de tuin. Zo staat er een ruime variatie in geschoren naaldbomen. Deze wintergroene organische vormen met bijzondere textuur geven het hele jaar door structuur aan het bloembed.

6 Custom

… en een beetje oranjerood gegiechel er tussendoor…

Gea Knol schreef over deze tuin het volgende gedicht:

Tuinland

Tussen winkels en wegen
planten als bakstenen
in het gelid.
Gelijk, gelijk

maar zo wilde de aarde zichzelf niet baren.

Het wilde, zwart als heelal, wachten
op aangewaaide natuur en
op handen gedragen zaden.
Het wil alle kleuren dragen als in een bloemenvallei,
onnoemelijk veel soorten lichtgroen
met gele schitteringen, witte bollen
die lijken op sneeuw,
diep bruin paarse bladeren
en een beetje oranjerood gegiechel er tussendoor.

Soms wordt er aan de aarde geschonken.

Gea Knol

7 Custom

Detail van het bloembed met Ligularia dentata 'Othello' en onder meer de rond geschoren kamerconifeer Chamaecyparis macrocarpa ‘Goldcrest’, wolfsmelk Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ en de wintergroene herfstvaren Dryopteris erythrosora.

8 Ligularia dentata Othello. Custom

Ligularia dentata 'Othello' met haar gladde, donkere bladeren en oranje gele bloemen.

9 Crocosmia Lucifer met Thuja occidentalis Rheingolden Choisya ternata Sundance. Custom

Crocosmia 'Lucifer' als ‘oranjerood gegiechel’ tussen lichtgroene heesters met verschillende texturen, dof en glimmend: Chamaecyparis macrocarpa ‘Goldcrest’, Thuja occidentalis 'Rheingold' en Choisya ternata 'Sundance'.

10 Het jonge blad van Mahonia x wagneri Sunset Custom

Het jonge blad van Mahonia x wagneri 'Sunset'

11 Custom

Late herfst met tussen uitgebloeide schermen en pluimen, rechts van het midden, Thuja occidentalis ‘Rheingold’, allerlei vormen van Juniperus x media en het glimmende lichtgroene blad van Choisya ternata 'Sundance'.

12 Custom

Late herfst met in het midden Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, de kornoelje met oranje takken, die zich na de bladval ragfijn zullen aftekenen tegen de wintergroene achtergrond.

13 Custom

Het onderhoud van deze tuin wordt regelmatig verzorgd door de Groenmedewerkers van In Balans Hasselt en een paar keer per jaar door enkele tuinvrijwilligers.

Ga naar de wesbite van Tuinland.
Ga naar de website van In Balans Hasselt.

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

ontwerp en bouw: NMEDIA