• Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

    Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

  • Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

    Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

Rust en groene ruimte. Dat was wat de eigenaren zochten toen ze in 2005 aan de rand van de Veluwe een boerderijtje met wat weiland kochten, omringd door elzen en eiken.

Echt een plek om te onthaasten. Tegelijkertijd was er de wens mensen om hen heen te hebben en daarom wilden ze graag een minicamping op het erf. Zo ontstond de Uylkenshof, waar hun gasten de romantiek van kamperen kunnen beleven met het comfort van een vakantiehuisje.

1

Gemengde border bij minicamping de Uyltjeshof, eind september, drie jaar na aanleg.

2

Rust en groene ruimte, juli 2005

Het terrein is ingedeeld in vloeiende lijnen en wat het groen betreft is er gekozen voor gemengde bloembedden met uitbundig bloeiende heesters, grassen en vaste planten. Nadat de lijnen van de borders door mij zijn uitgezet en de grond is voorbereid, wordt elke plant door mij op de juiste plek gezet en er door de bewoners ingeplant.
De planten uit deze borders vallen als het ware samen met de bomen op de achtergrond, zo dat niet helemaal duidelijk wordt waar de tuin eindigt en waar het omringende landschap begint.

3

Familie en vrienden helpen mee met het planten. 1 mei 2006.

4

De vaste planten ontwikkelen zich binnen een jaar. Met onder andere de vaste zonnebloem Helianthus ‘Lemon Queen’, Kalimeris incisa ‘Charlotte’ en ijzerhard, Verbena bonariensis. September 2006.

5In het tweede jaar na aanleg beginnen ook de heesters te groeien. Tuin en landschap vloeien in elkaar over en vormen een eenheid. Met onder andere Hydrangea ‘Annabelle’ en Hydrangea paniculata ‘Lime Light’. Augustus 2007.

6 juli 2010

Buddleja davidii ‘Nanho Blue’ met onder andere linksonder Spirea japonica ‘Anthony Waterer’, Hydrangea ‘Annabelle’ en rechts van het midden Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’. Rechts staat de primula-gele ganzerik Potentilla fruticosa ‘Primrose Beauty’. Juli 2010
7Opgaand in het omringende landschap met links het Chinese prachtriet Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ en daaromheen de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ in knop. Vooraan in het midden de ‘zomeraster’ Kalimeris incisa ‘Charlotte’, geflankeerd door hemelsleutels, Sedum spectabile. Rechts Hydrangea ‘Annabelle’ en Potentilla fruticosa ‘Primrose Beauty’. Vijf jaar na aanleg.

8Eind september 2009 met onder andere Miscanthus sinensis ‘Malepartus’, Buddleja davidii ‘Nanho Blue’, Hydrangea paniculata ‘Lime Light’, Kalimeris incisa ‘Charlotte’, Potentilla fruticosa ‘Primrose Beauty’, Hydrangea ‘Annabelle’ en Sedum spectabile.

9

Detail van het gemengde bloembed in de herfst met links van het midden het rode herfstblad van Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’. Daarnaast Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ en rechts daarvan Buddleja davidii ‘Nanho Blue’. De compacte bruine pluimen en bollen van Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ en Hydrangea ‘Annabelle’ geven volume aan deze border.

10

Links van het midden rijst het rode herfstblad van Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’. Daarnaast Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ met haar luchtige pluimen en rechts daarvan het ijle grijsblauwe blad van Buddleja davidii ‘Nanho Blue’. De compacte bruine pluimen en bollen van Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ en Hydrangea ‘Annabelle’ verbinden met hun volume de opgaande vormen met het grasveld en zetten deze border als het ware met beide benen op de grond. November 2008.

Ga naar de website van minicamping Uylkenshof.

Landelijke tuinen

thumb header de Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin ligt in de luwte van hoge eiken, terwijl vanuit het Noordwesten het landschap binnenstroomt.

thumb belt-schutssloot tumbnail

Belt-Schutssloot, kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap.

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

thumb tumbnail

Boerderijtuin op landgoed de Gunne

Een onverhard eikenlaantje leidt naar een gerenoveerde boerderij in het landgoed de Gunne. De door de eigenaren van het landgoed aangeplante fruitbomen vormden een uitgangspunt voor het ontwerp.

thumb tumbnail 2

Landelijke tuin met twee grote vijvers

Aan de rand van Laag-Zuthem, bij Heino, ligt een tuin met twee vijvers. De oude vijver is vanuit het huis zichtbaar achter een poort van treurwilgen, terwijl het stille water is omzoomd door hoog opgaande wilgen, elzen en eiken.

Tumbnail-Zwartsluis-klein

Zwartsluis, een landelijke dorpstuin met veel speelruimte

Achter het huis dat ooit is laten bouwen door de familie Buisman, fabrikant van gebrande suiker voor bij de koffie, ligt een ruime tuin met een groot grasveld.

thumb 1 Aan het Zwarte water

Aan het Zwarte Water

Deze achtertuin gaat naadloos over in het Hollandse landschap, waar lucht en water, riet en wilgen de hoofdrol spelen.

thumb tumbnail  boerenbloementuin

Een bonte boerenbloementuin in Wilp

Eigenaar Bennie Huisman over zijn boerenbloementuin:

thumb header en tumbnail Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Om dit verbouwde boerderijtje bevond zich een tuin met onder andere wat oudere rododendronhybriden.

thumb tumbnail leutingewolde

Herinrichting van een landelijke tuin te Leutingewolde

De bewoners van deze landelijk gelegen plek in het noorden van Drenthe hebben mij benaderd om hun tuin aan te passen. Ze wilden graag borders in vloeiende lijnen en met meer afwisseling en volume.

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

ontwerp en bouw: NMEDIA