• Boerderijtuin op landgoed de Gunne

    Boerderijtuin op landgoed de Gunne

  • Dominicanenklooster 2

    Dominicanenklooster 2

    hier de inhoud bij de tweede foto

Een onverhard eikenlaantje leidt naar een gerenoveerde boerderij in het landgoed de Gunne. De door de eigenaren van het landgoed aangeplante fruitbomen vormden een uitgangspunt voor het ontwerp.

Evenals de wens van de bewoners om een zekere beslotenheid in de tuin te laten ontstaan maar tegelijkertijd optimaal zicht op het landschap te houden. In de moestuin stonden allerlei geparkeerde planten op hergebruik te wachten.

1Zicht op de border voor het bakhuisje. Links achter de inmiddels wat meer uitgegroeide appelboom ligt de geelwitte tuin. Zes jaar na aanleg.

2De lijnen zijn uitgezet en gemarkeerd met stokken. De hergebruikte planten staan al op hun nieuwe plek, januari 2005.

3De graszoden liggen erin, januari 2005.

4De hergebruikte - en nieuwe beplanting begint aan te slaan. Achter de border langs, loopt een paadje met houtsnippers, juni 2005.

5Verbinding tussen het centrale grasveld en het zitje in de hoek van de tuin. Doordat de beide bloembedden elkaar als het ware overlappen – het graspad loopt ertussendoor – vormen deze bloembedden vanuit huis en terras visueel een afsluitend geheel, juni 2005.

6Zicht vanuit het zitje, rechts is het bakhuisje nog net te zien. Juni 2005.

7De bloembedden beginnen wat meer volume te krijgen. Augustus 2006.

8Houtsnipperpaadjes achter de borders zorgen voor optimale toegankelijkheid en bieden uitzicht op de tuin vanaf allerlei verschillende punten. Augustus 2006.

9In de eerste herfst na de aanleg beginnen met name de vaste planten zich te ontwikkelen. Met o.a. Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Crambe cordifolia en Verbena bonariensis. Oktober 2005.

10De vaste planten krijgen het eerste jaar al volume. Het omringende landschap vormt een passend decor. Oktober 2005.

11Dezelfde plek zes jaar later; terwijl het grasveld een door het bloembed afgesloten ruimte lijkt, vormt de tuin één geheel met het omringende landschap. Juli 2011.

12De geelwitte tuin naast het bakhuisje, augustus 2006.

13Langs de spatrand, opzij van het huis, juli 2011. Links van het midden bloeit de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’. Aan de voet van de zuiltaxus staat Dryopteris erythrosora met haar koperkleurige nieuwe blad.

14Het pad opzij langs het huis. De taxusheg is rigoureus gesnoeid, januari 2005.

15Hetzelfde pad, zes jaar later, met links vooraan Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’ achter de vloeiende, rond geknipte taxusheg, juli 2011.

16Zicht vanaf het erf op de vloeiende taxusheg. Uiterst rechts staat de herfstsering Ceanothus ‘Gloire de Versailles’, juli 2011.

17Zicht op de rand van het erf bij de oprit, met onder andere Buddleja en Ceanothus ‘Gloire de Versailles’. Op de achtergrond en rechts is de eikenlaan te zien, juli, zes jaar na aanleg.

Buitenleven

pdfLees het artikel uit het tijdschrift Buitenleven over deze tuin.

 

 

Landelijke tuinen

thumb header de Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin ligt in de luwte van hoge eiken, terwijl vanuit het Noordwesten het landschap binnenstroomt.

thumb belt-schutssloot tumbnail

Belt-Schutssloot, kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap.

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

emst-tumbnail-klein

Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

Rust en groene ruimte. Dat was wat de eigenaren zochten toen ze in 2005 aan de rand van de Veluwe een boerderijtje met wat weiland kochten, omringd door elzen en eiken.

thumb tumbnail 2

Landelijke tuin met twee grote vijvers

Aan de rand van Laag-Zuthem, bij Heino, ligt een tuin met twee vijvers. De oude vijver is vanuit het huis zichtbaar achter een poort van treurwilgen, terwijl het stille water is omzoomd door hoog opgaande wilgen, elzen en eiken.

Tumbnail-Zwartsluis-klein

Zwartsluis, een landelijke dorpstuin met veel speelruimte

Achter het huis dat ooit is laten bouwen door de familie Buisman, fabrikant van gebrande suiker voor bij de koffie, ligt een ruime tuin met een groot grasveld.

thumb 1 Aan het Zwarte water

Aan het Zwarte Water

Deze achtertuin gaat naadloos over in het Hollandse landschap, waar lucht en water, riet en wilgen de hoofdrol spelen.

thumb tumbnail  boerenbloementuin

Een bonte boerenbloementuin in Wilp

Eigenaar Bennie Huisman over zijn boerenbloementuin:

thumb header en tumbnail Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Om dit verbouwde boerderijtje bevond zich een tuin met onder andere wat oudere rododendronhybriden.

thumb tumbnail leutingewolde

Herinrichting van een landelijke tuin te Leutingewolde

De bewoners van deze landelijk gelegen plek in het noorden van Drenthe hebben mij benaderd om hun tuin aan te passen. Ze wilden graag borders in vloeiende lijnen en met meer afwisseling en volume.

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

ontwerp en bouw: NMEDIA