• Drijvende tuintjes voor koningsdag 2016

    Drijvende tuintjes voor koningsdag 2016

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

 1

In een kas van De Groene Welle worden de bakken genummerd en beplant. De rechterrij is onder leiding van mij ingericht volgens een min of meer vast patroon, het wapen van de stad Zwolle. In de bakken aan de uiteinden, die wat lager blijven, zijn, in plaats van keizerskronen, oranjekleurige Spaanse margrieten geplant. In de linker rij staan de improvisaties op het vaste patroon, het werk van Green Projects Studentenbedrijf.

 

Het masterplan dat ik heb ontworpen ziet er in grote lijnen als volgt uit: In de gracht aan de Buitenkant dobberen drijvende tuintjes; als een soort kralenketting van onderling verbonden vlotjes van elk 0.60 bij 0.60 centimeter. De vlotten zijn, onder leiding van docent Dolf Noordeloos, vervaardigd door leerlingen van de Ambelt, school voor voortgezet speciaal onderwijs.

2Dolf Noordeloos bouwt met enkele leerlingen vlotten op de Ambelt. Omroep Max is ondertussen aan het filmen.
3

Een vlot wordt in een vijver van de Groene Welle op golfvastheid getest.
4In De Groene Welle staan de bakken klaar voor transport naar de Thorbeckegracht.

5Alle genummerde vlotjes zijn uitgeladen door leerlingen en docenten van de Groene Welle en staan op de kade klaar om in de gracht te worden getakeld.

6De genummerde tuintjes worden vanaf de kade, hangend aan het hijsraam, de gracht in getakeld en op de geplande plek vastgeklikt met karabijnhaken aan dikke vissnoeren.

7Onder elk vlot bevestigen we een stoeptegel aan nylondraad als anker.

 

8Met hulp van Dolf Noordeloos, Christophoor Zeeverkenners en leerlingen van de Groene Welle wordt een bloemwerk van Groei en Bloei op de juiste plek tussen de drijvende bloembedden geplaatst.


Tussen de tuintjes bevinden zich negen bloemstukken, over de totale lengte verspreid in een wisselend ritme. Deze bloemstukken zijn wat hoger dan de omringende tuintjes en zijn gemaakt door Zwolse bloemsierkunstenaars, die landelijke kampioenstitels hebben behaald bij de vereniging Groei en Bloei.

10Proefopstelling bij Tuinland voor een laag drijvend tuintje, wat meer aan de buitenkant.


De flankerende tuintjes zijn opgebouwd in een min of meer vast patroon en variaties daarop. Als uitgangspunt dient het wapen van Zwolle, een blauw vlak met daarin een wit of zilverkleurig kruis met daarboven de keizerlijke kroon. Alle planten zijn geleverd door Tuinland.

11Proefopstelling bij Tuinland voor een drijvend tuintje in het midden van de reeks.
De tinten blauw en wit verschijnen in verschillende vormen en texturen. Niet alleen met bloemen maar ook met bladeren, schubben en grassprieten zijn deze drijvende schilden ingevuld.

Boven een aantal van deze vaste patronen verrijst in het midden een majestueuze keizerskroon Fritillaria imperialis én het kleinere neefje hiervan, Fritillaria meleagris, de kievitsbloem, ook wel Zwolse tulp genoemd.

12Een van de bloemstukken, vanwege het gewicht op extra stabiel gemaakt vlot, wordt tussen de tuintjes geplaatst. Dolf Noordeloos klikt de karabijnhaak met het dikke vissnoer van 1.20 meter aan het oog van de volgende bak vast.


De twintig drijvende ´Zwolse wapens´ zijn, in een vast patroon, afgewisseld met twintig improvisaties en variaties op die tuintjes. Hier lag de uitdaging voor leerlingen van de Groene Welle om in samenwerking met mij hun eigen creativiteit te ontwikkelen en te tonen. Deze leerlingen helpen bovendien met belangrijk logistiek werk. Vooraf is het door de Ambelt vervaardigde prototype van de vlotten in een vijver van de Groene Welle op golfvastheid getest. De vlotten zijn maandag 25 april te water gelaten door Zwolse Zeeverkenners.

Zo drijven deze tuintjes op een brede groene samenwerking tussen Zwolse bedrijven, leden van verenigingen en scholieren.

 

 

logo-tuinenstruinen

Lees ook mijn column op tuinenstruinen.org: Drijvende bloembedden in een Zwolse stadsgracht.

 

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

ontwerp en bouw: NMEDIA