• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Harry Pierik 'tuinen om in te dromen'
Artikel in Terra Architectura

inspiratiebron voor groenprofessionals,
nummer 4/5- 2005.

Harry Pierik is tuinontwerper en kenschetst zijn tuinen als 'tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend en spannend, rustgevend en harmonieus zijn, tuinen die zowel een levend schilderij zijn als praktisch met zithoek, zandbak of schommels. Tuinen die het landschap binnenlaten en waar je het hele jaar niet op uitgekeken raakt,' tot zover de brochure van Harry Pierik. De foto's van zijn tuinen tonen mini arcadische taferelen en wanneer hij zijn tuin achter zijn huis in Zwolle laat zien weet je het zeker; hier is een ontwerper aan het werk die met planten en alle 'ontwerptrucs' die je maar kunt bedenken de beschouwer 'tuin' wilt laten beleven. In zijn eigen tuin, geen loungebank, geen hardsteen, geen muur, geen haard, geen roestvrij- of corten- staal, geen split zelfs geen stoel.Een rechte lijn valt hier niet te ontdekken laat staan een haakse as. Maar wel heel veel zichtlijnen en verrassende vista's. Midden in de stad Zwolle op 1000 m⊃2; heeft hij zijn tuin gemaakt en zijn handtekening wordt gevormd door planten, struiken en bomen. Hij geeft vorm met licht, door bomen speciaal te snoeien, gunt je doorzichten op ooghoogte over het gazon door paden te maken van 1meter 50 diep en pakt de omgeving in door middel van een geraffineerd gebruik van klimplanten. Een gewone wilde 'bermplant' staat hier naast de meest zeldzame plant en dan nog vaak zo dat ze elkaar 'omarmen'. Zijn borders helemaal uit, hier vind je ze nog oplopend tot 3 meter hoog en met een verrassende coulissen werking. Zijn tuin is bijzonder en toch vertrouwd, hier is een romanticus aan het werk.

Harry Pierik is van oorsprong onderwijzer en op het moment dat hij begint uit te leggen hoor je de pedagoog, op een rustige toon en met een afgewogen dictie vertelt hij: 'Als je met strakke vloeiende lijnen werkt, lijkt de tuin oneindig. Heb je een vierkant, met alle respect, dan hoef je maar een kant te zien en je weet hoe de rest is. Met die vloeiende lijn wordt de tuin onvoorspelbaar en dat vind ik heel belangrijk, dat onvoorspelbare, dat verrassingselement. Ik ben plantenliefhebber, plantengek, verzamel dus veel planten. Planten vormen voor mij de bouwelementen in de tuin. Heesters, vaste planten, bolgewassen alles door elkaar. En dan kom je op het volgende belangrijke punt: de borders moeten van veraf prachtig zijn, adembenemend, maar ook van dichtbij, vandaar de diversiteit aan planten. Mijn borders zijn eigenlijk gecomprimeerde bloemenweides, dat boeketachtige wil ik erin terug zien. En zo ontwerp ik ze ook. Veelheid staat in dienst van eenheid. Natuurbeleving in een gecomprimeerde vorm.

Harry Pierik is een veelzijdig man, hij fotografeert, schildert, onderwijst, geeft lezingen, doet literair redactiewerk, redigeert boeken en bovenal ontwerpt tuinen. Zijn hart ligt bij het op de een of andere manier uitdrukken van zijn gevoelens en gedachten in vormgeving. Hij vindt het heerlijk al die verschillende dingen te doen. Zijn podium is zijn tuin achter zijn huis, hier kan de schoolmeester in hem de rondleidingen verzorgen, de creatieveling in hem vormgeven en fotograferen, en de plantenliefhebber genieten van de planten. 'Beleven is voor mij synoniem van genieten. En als mensen, ook de doorgewinterde tuinliefhebbers, aangeven dat ze zoiets nog nooit hebben gezien, is dat natuurlijk heel prettig. Als ontwerper ben ik niet de enige die bepaalt hoe de tuin uiteindelijk wordt. Ik stuur, ik geef altijd mijn alternatieven aan als ik bepaalde dingen niet mooi vind, maar de opdrachtgever moet uiteindelijk wonen, leven en genieten in de tuin. De tuin is wel altijd herkenbaar, want de mensen komen natuurlijk bij mij omdat ze een bepaald soort tuin willen. Ik inventariseer uitgebreid wat de wensen zijn en daar houd ik rekening mee. De tuin is altijd het resultaat van een dialoog. Als ik ontwerp het ik het beeld van een tuin over drie jaar voor ogen. Je moet als ontwerper natuurlijk het gedrag van je planten kennen, hoe groot, hoe snel. Over het algemeen moet je kunnen zeggen hoe het er over een jaar uitziet, gelet op de grondsoort, het licht etc. Door op de juiste manier te knippen, handhaaf je de diversiteit van je beplantingstapijt. Tuinen ontwerpen is een uitdaging; nieuwe wereldjes maken, klei, zand, verschil in licht en grootte. Het is zeer inspirerend telkens nieuwe tuinen te maken, waarin het hele jaar veel valt te beleven en waar veel mensen van genieten.'

Henk Dijkman

terra-architectura1

terra-architectura2

terra-architectura3

Fotografie: © Henk Dijkman

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen