• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Hij heeft niets met 'kattenbakken', met steen en grind. Tuinkoning Harry Pierik wil een caleidoscopisch geheel zien; een eenheid in diversiteit creëren.

Vierkante vormen zie je niet, bloemenvelden van één soort zijn saai en de deur moet na entree wel weer goed worden gesloten, want anders kon de loslopende goudfazant wel eens ontsnappen. Over tuinen, kleuren, trends en veelzijdigheid: op bezoek bij Harry Pierik, ontwerper van schilderachtig mooie tuinen. Er zijn bezoekers die vanaf de Assendorperstraat weer terug naar het stadscentrum gaan. Naar het VVV-kantoor. ,,Omdat ze ons dan niet hebben kunnen vinden", zegt de vrouw des huizes, vandaag 'kassameisje'.

Het groene meesterwerk dat achter de deur van Assendorperstraat 178 verborgen ligt, verraadt zich slechts door de groene bebossing aan de voorkant van het pand. Het is, naast het adres, ook het enige waarop de bezoekers zich kunnen oriënteren als ze op zoek gaan naar de tuin van Harry. Het zijn tuinliefhebbers vanuit alle windstreken; van Zutphen tot Groningen, van Nederlanders tot Denen en Duitsers- als Harry Pierik Open Tuin houdt, komen ze kijken. En er valt, naast wat schellen van ogen, genoeg te kijken. Het een is nog mooier dan het ander, al is de grootste verassing de opzet en omvang van de tuin. Want die is uniek. Dat zegt Harry zelf en dat vindt het merendeel van de 500 bezoekers die dit weekeinde de groene pracht en praal als een groene kathedraal eert. De omvang is even groot als onverwacht, want tussen de bakstenen werkelijkheid die Assendorp is, is de groene, open plek achter nummer 178 opzienbarend. ,,Vooral in de zomer doet dit denken aan een open plek in het bos", zegt de man met de groenste vingers van Zwolle zelf. Het is een plek geheel naar zijn hart en dus zonder trendy gedoe, want Harry Pierik volgt geen trends, Harry Pierik ís de trend. En dus wijkt zijn tuin af van hoe een tuin er doorgaans uitziet. Maar waar zit dat 'm in? Pierik wijst om zich heen en laat het woord caleidoscopisch vallen. ,,De tuin is zo opgezet dat je vanuit elke positie een ander perspectief krijgt. Elke vierkante centimeter is gepland of gedoogd." Maar bovenal vindt de tuindokter dat zijn stijl zich kenmerkt door diversiteit. ,,Kijk nou eens naar dit bordertje", zegt hij. ,,Op deze kubieke meter zie je al meer dan dertig soorten. Dwars door elkaar en oplopend in hoogte. En zo heb ik dat overal proberen te doen. De tuin is dan ook het hele jaar een prachtig gezicht, met wisselende bloeiperiodes en mooie verschuivingen in kleur." Het resultaat daarvan is dat de tuin een pleisterplaats voor een groot aantal soorten vogels, vlinders en insecten is. ,,Kijk, daar heb je een witvlindertje!" zegt Greet Bakker. ,,Dat bedoel ik nou! Wie goed kijkt, ziet veel." Bakker heeft zelf een tuintje 'zo groot als een postzegel', maar kan genieten van Harry's groene hemel op aarde. ,,Ja en ik zie met afgrijzen de 'verstening' van tuinen." 'Kattenbakken', noemt Pierik die tuinen. ,,Steen met grind, want dat is zo onderhoudsvriendelijk. Brrr. Nee, daar doe ik niet aan mee."

 Stentor-FransPaalman1

Stentor-FransPaalman2

Stentor-FransPaalman3

Stentor-FransPaalman4

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen