• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Door Mark van der Werf.

Gas geven is even wennen; met een wilde schok vlieg ik vooruit. Remmen is ook even wennen. Als ik iets te rigoureus tot stilstand probeer te komen, tuimel ik bijna over de kop. ,,Je overleeft het wel''. Wie weet. Ik dank collega Ina voor deze minicursus. Ik klem mijn rugtas tussen mijn benen. De Groene Scooter rijdt weer. Langs maisvelden, boerderijen, kasteel Rechteren (bewoond door douairriere gravin van Rechteren Limpurg), Dalfsen en ... Zwolle. Daar wil ik naar toe. Want de Groene scooter moet natuurlijk op bezoek in de Groenste stad van Nederland. Correctie: De Groenste stad van heel Europa. Dat is Zwolle. Vorig jaar kwam een club gerenommeerde deskundigen hier langs en zag dat het goed was.

Wat is het geheim van de Hanzestad aan de IJssel? Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer: De internationale florajury viel pas echt in katzwijm toen zij in de volksbuurt Assendorp aanklopte bij een ogenschijnlijk eenvoudig huis. Daarachter ligt de verborgen stadstuin van Harry Pierik. Hij leidt me - bevlogen en bijna fluisterend - rond door zijn 'levenswerk'. 24 jaar geleden lagen hier de matrassen en de roestende koelkast van een studentenhuis. Nu waan ik me elke paar stappen in een andere wereld: een vallei vol varens, een nevelige bergwand, tropische lianen. Zomaar wat getallen: Hier groeien meer dan 100 verschillende sneeuwklokjes, 30 soorten bamboe, 40 soorten rhododendrons, 30 soorten buxus. De Zwollenaar - na een carriere in het onderwijs inmiddels fulltime tuinontwerper, zweert bij 'vloeiende lijnen'. Paardenbloemen, en dovenetels zet hij gewoon tussen zeldzame exotische soorten. ,,Ik houd niet van symmetrie a la Jan des Bouvrie.'' Zijn smaak is in de loop der jaren wel veranderd. ,,Vroeger wilde ik alleen inheemse planten, er kwam nog geen hortensia mijn tuin in.'' Hij wijst: ,,Maar kijk, nu staat er zelfs een palm.'' Ook in de rest van Zwolle draagt het groen steeds vaker Pieriks stempel, blijkt tijdens een rondrit door de stad. Hij pakt de fiets en wijst een aantal van zijn kunststukjes aan: de binnentuin van de bibliotheek, de tuin van het stedelijk museum en het groen op het Broerenkerkplein, pal naast restaurant De Librije van chefkok Jonnie Boer. Dat Zwolle de 'Groenste stad' is geworden dankzij Harry Pierik, zal hij zelf niet zeggen. Maar oke dan, hij geeft het schoorvoetend toe. ,,Toen ze mijn tuin en andere plekken zagen, zei de jury inderdaad: 'Dit is zo mooi, dit is goud waard'.'

Algemeen Dagblad1

 Algemeen Dagblad2

Algemeen Dagblad3

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen