• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
door Clasina van den Heuvel. De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over.

Mooiste uitzicht op diepste punt

De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over. Leven triomfeert in de stadstuin van Harry Pierik in Zwolle. Nieuwe kleuren. Volgend blad. Niet te stoppen. door Clasina van den Heuvel

Harry Pierik ontwerpt tuinen. Ook fotografeert hij, redigeert hij boeken, geeft hij les op een basisschool en kan hij schilderen. En hij is een dichter in het diepst van zijn gedachten. Over zijn stadstuin in Zwolle van 1000 vierkante meter zou hij een boek kunnen schrijven. Dat doet hij dus ook. Plantenkennis en ideeën gaan hand in hand bij Pierik. Hij wijst op groenwitte blaadjes waartussen de bruine van een hortensia opduiken. „Hier komen roze bloemen in. Erachter staat een sierappeltje. Dat bloeit straks wit. Dit is een minischilderij. Meer dan dat; het verandert voortdurend." In een massa planten buigt hij wat blaadjes opzij: „Hier zie je een muizenstaartje. Het is een mini‑aronskelk die eruitziet alsof een muisje de grond induikt." Kronkelige paadjes voeren bezoekers in telkens andere werelden. De borders blijken caleidoscopisch. Vanuit elke hoek zien ze er anders uit. Langs de ommuurde randen van de tuin rijzen donkere bomen hoog op. „'s Zomers vormen de planten een contrast met de oude muren. 's Winters rijmen ze ermee. De donkere achtergrond, met het lichtere groen en geel ervoor, schept ook diepte. De dichter Paul Gellings omschrijft het zo: Je maakt verten die er niet zijn." Pierik groef paden uit in de vlakke grond, maakte heuvels. „Zo krijg je beweging. Twintig jaar geleden was dit een rommelveld, met matrassen, golfplaten en allemaal onkruid." Achterin de tuin bevindt zich het laagste paadje. Het dieptepunt vormt een hoogtepunt aan uitzicht. Na de donkere tunnel vlammen rode bloemen als verkeerslichten op. Niet mis te kijken. Harmonie, contrast, spanning – die begrippen staan centraal bij Pierik. Van vierkanten houdt hij niet, van vloeiende lijnen des te meer. En van verborgenheid. „Kijk maar, er staat veel meer dan je denkt dat er staat."

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen