• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Peperbus-Harry-Pierik
Foto: Eva Posthuma

ASSENDORP - De altijd al kleurrijke stadstuin van Harry Pierik vertoont momenteel een wel heel uitgebreid palet aan kleuren. Pierik heeft daarvoor bollen gekregen van het Internationaal Bloembollencentrum. "Het zijn ongeveer twintig extra soorten. En het aantal is veel groter. Het is daardoor net even wat intensiever van kleur", zegt Pierik.

Wie nieuwsgierig is naar de bloemenpracht kan zaterdag 17 en zondag 18 april terecht, tijdens het Lenteweekend. "Die nieuwe aanplant is een initiatief van het Internationaal Bloembollencentrum, het IBC", legt Pierik uit. "Elk jaar zoekt het IBC een streek uit om de bloembol extra onder internationale aandacht te brengen. Dit jaar is gekozen voor Overijssel en Flevoland. Er zijn tien tuinen geselecteerd om hier aan mee te doen. En ik kreeg vorig jaar ook een brief met een uitnodiging." Dat hoef je Pierik geen twee keer te vragen. Al vanaf januari, bloeien in zijn tuin, mits de winter niet te streng is, tweehonderd verschillende sneeuwklokjes. Momenteel zijn de narcissen en tulpen niet te tellen. "De bollen konden worden geplant naar een ontwerp van Jacqueline van der Kloet. Zij ontwerpt ook de bloembedden voor de Keukenhof." Pierik heeft zijn borders zelf ontworpen en daarbij goed nagedacht over de kleuren en hoogte. "De bollen zijn zo geplant dat de kleuren passen bij die van de vaste planten, heesters en bomen in de tuin en zo dat er telkens iets in bloei staat."

Pierik moet wel wat terugdoen voor de extra gekregen bloemenpracht. Maandag kwamen toonaangevende tuinjournalisten en -fotografen uit de VS, Canada, Japan en veel Europese landen naar de tuin aan de Assendorperstraat. De reacties van de journalisten waren lovend. "Ze waren heel enthousiast, ze zeiden dat ze verliefd op de tuin waren, en anderen zeiden dat ze nog nooit zo'n tuin hadden gezien. Italiaanse en Amerikaanse journalisten hebben aangekondigd over enkele maanden terug te komen, ze zaten nu vast aan een strak schema en hadden maar een uur de tijd."

Later deze week komt nog een gezelschap Nederlandse en Belgische tuinjournalisten en tuinboekenschrijvers en een groep Duitse tophoveniers. "Zaterdag en zondag is publiek dus welkom in de tuin", zegt Pierik. Welke bollen dan boven de grond zijn gekomen is nog onzeker. "Dat heb je nou een keer in een tuin: je bent altijd te vroeg of te laat, het ene bloeit al, het andere moet nog gaan bloeien."

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen