• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Knippen en snoeien in tuinen en boeken

Augustus 20015
Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Het leven van Harry Pierik (51) bestaat uit knippen en snoeien. In zijn eigen tuin, in die van anderen, maar ook in boeken, gedichten en in zijn leven. Een man met vele creatieve gezichten, maar zijn levenswerk is zijn verborgen tuin in Assendorp.

door SUZANNE VAN DER HORST ZWOLLE

Wie bij Harry Pierik thuis komt moet eerst even mee de tuin in. Even wordt al snel uren, want over zijn bloemen, planten, bomen en vogels raakt hij niet uitgepraat.

Wandelen over verborgen verlaagde paden en over glooiende grasvelden. Bezoekers lopen van de ene verbazing naar de andere. Verschillende landschappen, ervaringen, gevoelens en landen kom je tegen op slechts duizend vierkante meter. Hier en daar plukt Pierik dode bladeren weg om ze te verpulveren tussen zijn vingers.

Stadsdichter Paul Gellings, een goede vriend van Pierik, schreef er een gedicht over, evenals vele andere dichters. 'Met paden die stromen als rivieren, met bomen die bloesemen en vruchten dragen, alsof de tijd is opgerold naar het begin. Maar zo gaat dat hier: eenmaal binnen ontdek je in de struiken het verre land van toen, waar valleien ruisen en voorbij het groen de oude horizon weer lokt', dicht Gellings in 'Terug naar Eden'.

Pierik studeerde geen tuinarchitectuur en wil zichzelf dan ook geen tuinarchitect noemen. 'Ik ben tuinontwerper. Tuinen bedenken gaat bij mij vanzelf. Toen ik hier met mijn vrouw Bep kwam wonen was het een chaos. Ik heb de hele tuin leeggehaald, fietsen kwamen uit de grond tevoorschijn, verschrikkelijk. Ik begon met mijn eigen tuin, de tuin ernaast heb ik er later bij gekocht.'

Zijn tuin is nooit af. Altijd spelen er bepaalde hoekjes of borders door zijn hoofd die nog wat van zijn aandacht nodig hebben. 'Ik ben een perfectionist, in alles. Ik wil perfect functioneren in de dingen waar ik mee bezig ben. Dingen waar dat niet bij lukt daar stop ik mee. Muziek maken bijvoorbeeld. Ik ben geen muzikant. Schilderen doe ik wel, en fotograferen, maar ik ben ook geen meesterschilder of -fotograaf, hoor. Een meestertuinier ben ik wel, denk ik.' Pierik woont, net als zijn vrouw, al zijn hele leven in Zwolle. 'Ik houd van deze stad. Alles is eindig, maar ik wil hier nooit meer weg. Ik vind het ook leuk om iets voor de stad te kunnen betekenen. Bijvoorbeeld met de tuin die ik op het Broerenkerkplein heb ontworpen. Ik zou nog veel meer voor de stad willen doen.' Hoewel tuinieren al van kinds af aan een passie van Pierik is, is het niet zijn enige. Wél zijn grootste. Het komt naar voren in alles wat hij doet. Fotograferen doet hij veel in zijn tuin. Evenals het schilderen, 'al heb ik daar nu te weinig tijd voor.'

Ook fotografeerde hij schrijvers, onderwie Annie M.G. Schmidt, Joost Zwagermans en zijn vrienden Paul Gellings, Kader Abdolah en Al Galidi. Bovendien redigeert hij romans, verhalen en gedichten van allerlei schrijvers. 'Snoeien en knippen in zinnen en gedichten noemt Paul Gellings dat', aldus Pierik.

Waar hij nu vooral mee bezig is, is een 'eigen werk'. Een boek over zijn tuin en over zijn werk als tuinontwerper. 'Het gaat "De verborgen tuin" heten en het wordt een verhaal dat leesbaar is als een roman, over mijn tuin. Er komen natuurlijk veel details in over bloemen en planten, maar het wordt geen encyclopedie. Dat wil ik niet.'

Pierik denkt nog even na en vertelt dan, met een blik vol rust en voldoening: 'Weet je, mijn tuin wordt omsloten door de buitenwereld, maar eigenlijk ben je er heel erg buiten. In verschillende landen, in een andere wereld. Elk stukje tuin is een wereldje op zich. Dat bedoel ik met het verborgene van mijn tuin. Daar houd ik van. Het geeft me een gevoel van diep, intens geluk om daar te zijn, maar ook een gevoel van "het ziet er mooi uit, het is oké, maar hup, doorgaan. Het is nooit af, maar dat wil ik ook niet. Het enige waar ik op een gegeven moment een punt achter zal moeten zetten is mijn boek. Anders blijf ik knippen en snoeien in de tekst.'

De tuin van Harry Pierik is op afspraak te bezoeken.

Stentor2005-1

Harry Pierik in zijn levenswerk; zijn verborgen stadstuin aan de Assendorperstraat. 'Elk stukje tuin is een wereldje op zich. Bezoekers aan wie ik rondleidingen geef ervaren de tuin allemaal op hun eigen manier. Prachtig vind ik dat.' Foto Freddy Schinkel

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen