• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
De tuin van Harry Pierik door Ger Willems.

De Tuin van Harry Pierik
door Ger Willems

Uit de Assendorper, nummer 8 oktober 2002

Op uitnodiging van de Vrienden van Assendorp waren we op 27 september te gast in de tuin van Harry Pierik. Het zal niet meevallen om schrijvend een idee te geven van wat daar te zien is! Een tuin aan de Assendorperstraat 178 als een groene oase van rust met veel verrassende doorkijkjes. Langs de randen staan hoge bomen en struiken die een schitterende achtergrond vormen door de grote variatie aan planten. De verschillende kleuren en vormen komen werkelijk prachtig naar voren. We wandelen over verdiepte paden en worden zo geleid naar verborgen plekjes. De lianen in de bomen geven ons het gevoel in een oerwoud terechtgekomen te zijn. In de perken en borders vinden we overrompelende bladcontrasten in vorm, kleur en textuur. Enkele struiken zijn zo in vorm geknipt dat er weer een nieuwe zichtlijn ontstaat. Bijna onmerkbaar dalen we af naar het diepste punt van de tuin. Vanaf dat andere standpunt geeft het een magnifieke doorkijk naar en dito overzicht over de tuin. Via een geheimzinnig doorloopje komen we bij een koepelvormig gedeelte met een verhoogd middenstuk. We horen water stromen, wanen ons in een andere wereld. De vele varens, rododendrons en hydrangea' s enzovoorts – ik zal me verder niet wagen aan hun Latijnse of Griekse namen - maken zich gereed voor de herfst de uitgebloeide bloemen verdrogen en krijgen een bijzondere kleur, erom smekend geschilderd te worden.
Ongelooflijk wat Harry Pierik hier geschapen heeft! Begonnen met een tuin die alle mogelijkheden al in zich droeg, kon hij jaren later de naastgelegen tuin inlijven. Vraag niet naar de inspanning die alles gekost moet hebben! Jammer dat de tijd zo snel gaat; het wordt schemerig en het zien gaat, bij mij althans over in het ruiken. De prikkelende geuren van planten en vochtige aarde dragen ons naar het einde van deze reis door de unieke wereld van Harry Pierik Het was een goede gedachte van de Vrienden van Assendorp om deze plek onder onze aandacht te brengen. De bezichtiging heeft op de bezoekers enorme indruk gemaakt. De tuin is op afspraak gedurende het hele jaar te bezoeken, waarbij met het wisselen van seizoenen steeds een andere aanblik geboden wordt. Voor mij zal dit in ieder geval geen eenmalig bezoek geweest zijn!

Columns

Hemelsleutels (1)

Hang een bundeltje met de wortels aan de zoldering en de bloemen zullen zich oprichten. Toen Petrus in een verstrooide bui zijn sleutels van de hemelpoort verloor, ontstonden er spontaan planten op de plek waar die terechtkwamen.

Lees meer...

thumb 1

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий

Колонка Гарри Пирика: Тайный путь вдоль холмов из гортензий
Сразу за пределами центра Зволле, в середине старого квартала, находится мой «тайный» сад. В этот райский зеленый уголок площадью около 1 га можно попасть, только отворив дверь ключом.

Lees meer...

Columns boomtuintjes

lezen-klein-def

Wie maakt het mooiste boomtuintje van Zwolle?

BOOM BATTLE - KICK-OFF - 13 SEPTEMBER stond met witte blokletters op meer dan dertig vuilniszakken onder de lindebomen aan de Rembrandtlaan.
Eerst werd het onkruid uit de boomspiegels gewied en in die zakken gestopt en vervolgens de grond rondom elke stam plantklaar gemaakt.

Lees meer...

Onkruid

Voor je een boomtuintje wilt maken moet je meestal eerst onkruid verwijderen.
Maar wat is onkruid precies? Want wat voor de een onkruid is, wordt door een ander gekoesterd. Alleen al over dit onderwerp zou je tientallen columns kunnen schrijven.

Lees meer...

De bodem

Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.

Lees meer...

Planten en watergeven.

Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.

Lees meer...

Geraniums 1

Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.

Lees meer...

Tuingeraniums 2

Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.

Lees meer...

Duizendknopen

In vele boomspiegels groeit het meestal ongewenste perzikkruid, zo genoemd door de kleur van de minuscule bloemetjes, die in een aarvormig trosje staan, maar ook door het blad dat op dat van een perzik lijkt.

Lees meer...

Rode spoorbloem

Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.

Lees meer...

Altijd levend

Het is op de regenachtige dag dat ik dit schrijf haast niet voor te stellen dat we zo’n droog voorjaar hebben gehad. De aanhoudende noorderwind joeg toen door de Assendorperstraat zodat zelfs het blad van de vetplanten in mijn boomtuintje rimpelde. Nog even geen water en ze waren verschrompeld.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen