• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Harry Pierik 'tuinen om in te dromen'
Artikel in Terra Architectura

inspiratiebron voor groenprofessionals,
nummer 4/5- 2005.

Harry Pierik is tuinontwerper en kenschetst zijn tuinen als 'tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend en spannend, rustgevend en harmonieus zijn, tuinen die zowel een levend schilderij zijn als praktisch met zithoek, zandbak of schommels. Tuinen die het landschap binnenlaten en waar je het hele jaar niet op uitgekeken raakt,' tot zover de brochure van Harry Pierik. De foto's van zijn tuinen tonen mini arcadische taferelen en wanneer hij zijn tuin achter zijn huis in Zwolle laat zien weet je het zeker; hier is een ontwerper aan het werk die met planten en alle 'ontwerptrucs' die je maar kunt bedenken de beschouwer 'tuin' wilt laten beleven. In zijn eigen tuin, geen loungebank, geen hardsteen, geen muur, geen haard, geen roestvrij- of corten- staal, geen split zelfs geen stoel.Een rechte lijn valt hier niet te ontdekken laat staan een haakse as. Maar wel heel veel zichtlijnen en verrassende vista's. Midden in de stad Zwolle op 1000 m⊃2; heeft hij zijn tuin gemaakt en zijn handtekening wordt gevormd door planten, struiken en bomen. Hij geeft vorm met licht, door bomen speciaal te snoeien, gunt je doorzichten op ooghoogte over het gazon door paden te maken van 1meter 50 diep en pakt de omgeving in door middel van een geraffineerd gebruik van klimplanten. Een gewone wilde 'bermplant' staat hier naast de meest zeldzame plant en dan nog vaak zo dat ze elkaar 'omarmen'. Zijn borders helemaal uit, hier vind je ze nog oplopend tot 3 meter hoog en met een verrassende coulissen werking. Zijn tuin is bijzonder en toch vertrouwd, hier is een romanticus aan het werk.

Harry Pierik is van oorsprong onderwijzer en op het moment dat hij begint uit te leggen hoor je de pedagoog, op een rustige toon en met een afgewogen dictie vertelt hij: 'Als je met strakke vloeiende lijnen werkt, lijkt de tuin oneindig. Heb je een vierkant, met alle respect, dan hoef je maar een kant te zien en je weet hoe de rest is. Met die vloeiende lijn wordt de tuin onvoorspelbaar en dat vind ik heel belangrijk, dat onvoorspelbare, dat verrassingselement. Ik ben plantenliefhebber, plantengek, verzamel dus veel planten. Planten vormen voor mij de bouwelementen in de tuin. Heesters, vaste planten, bolgewassen alles door elkaar. En dan kom je op het volgende belangrijke punt: de borders moeten van veraf prachtig zijn, adembenemend, maar ook van dichtbij, vandaar de diversiteit aan planten. Mijn borders zijn eigenlijk gecomprimeerde bloemenweides, dat boeketachtige wil ik erin terug zien. En zo ontwerp ik ze ook. Veelheid staat in dienst van eenheid. Natuurbeleving in een gecomprimeerde vorm.

Harry Pierik is een veelzijdig man, hij fotografeert, schildert, onderwijst, geeft lezingen, doet literair redactiewerk, redigeert boeken en bovenal ontwerpt tuinen. Zijn hart ligt bij het op de een of andere manier uitdrukken van zijn gevoelens en gedachten in vormgeving. Hij vindt het heerlijk al die verschillende dingen te doen. Zijn podium is zijn tuin achter zijn huis, hier kan de schoolmeester in hem de rondleidingen verzorgen, de creatieveling in hem vormgeven en fotograferen, en de plantenliefhebber genieten van de planten. 'Beleven is voor mij synoniem van genieten. En als mensen, ook de doorgewinterde tuinliefhebbers, aangeven dat ze zoiets nog nooit hebben gezien, is dat natuurlijk heel prettig. Als ontwerper ben ik niet de enige die bepaalt hoe de tuin uiteindelijk wordt. Ik stuur, ik geef altijd mijn alternatieven aan als ik bepaalde dingen niet mooi vind, maar de opdrachtgever moet uiteindelijk wonen, leven en genieten in de tuin. De tuin is wel altijd herkenbaar, want de mensen komen natuurlijk bij mij omdat ze een bepaald soort tuin willen. Ik inventariseer uitgebreid wat de wensen zijn en daar houd ik rekening mee. De tuin is altijd het resultaat van een dialoog. Als ik ontwerp het ik het beeld van een tuin over drie jaar voor ogen. Je moet als ontwerper natuurlijk het gedrag van je planten kennen, hoe groot, hoe snel. Over het algemeen moet je kunnen zeggen hoe het er over een jaar uitziet, gelet op de grondsoort, het licht etc. Door op de juiste manier te knippen, handhaaf je de diversiteit van je beplantingstapijt. Tuinen ontwerpen is een uitdaging; nieuwe wereldjes maken, klei, zand, verschil in licht en grootte. Het is zeer inspirerend telkens nieuwe tuinen te maken, waarin het hele jaar veel valt te beleven en waar veel mensen van genieten.'

Henk Dijkman

terra-architectura1

terra-architectura2

terra-architectura3

Fotografie: © Henk Dijkman

Media

Rosanova 45 copertina0001-3

Rosanova

Tijdschrift
In Rosanova, een Italiaans tijdschrift over kunst en tuinen, stond dit door Rosanna Castrini gemaakte prachtige artikel over mijn verborgen stadstuin.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (22Mb).

kalender-groei-en-bloei

Geregisseerde spontaniteit

Tijdschrift
Artikel met tuintips in het zomernummer van het tijdschrift Groei en Bloei.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf.

volkskrant 2018

Volkskrant Zomer Magazine

Tijdschrift
Een prachtig interview over mijn verborgen stadstuin in de zomereditie van het Volkskrant Magazine van 11 augustus 2018.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (10Mb).

0.jpg-revised-640x425-harry-pierik-600x398

Gardening Gone Wild

Weblog
Gardening Gone Wild is een Amerikaanse weblog die bestaat uit een groep schrijvers, fotografen en mensen uit de media. Hun expertise, belevenissen en inzichten delen ze met elkaar en met anderen.

Lees meer...

thumb img superior

El Blog de La Tabla

Blog

De Spaanse Maria Jose Holguin Alvarez heeft een weblog over tuinen, verspreid over de wereld.

Onderstaand artikel over mijn verborgen stadstuin is geïllustreerd met prachtige foto’s van de beroemde Italiaanse tuinfotografe Rosanna Castrini.
Klik voor vertaling rechts bovenaan in de weblog.

Jardines muy privados. El jardín urbano de Harry Pierik

tuineninbeeld370x221

Landedesign

Weblog
In short, Harry Pierik is one of the most interesting designers I've met – the emotional influence of his gardens is very powerful. His green designs are very complex, and there is no point in copying them.

Lees meer...

vinterhave

Have

Tijdschrift
In het Deense tijdschrift Have verscheen een  mooi artikel.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (6.5Mb).

groeienbloeimaart2011-intro

Groei & Bloei

Tijdschrift
Maart 2011 - Artikel in het tuintijdschrift Groei & Bloei.

pdfBekijk hier de pdf (2.1Mb) van het artikel.

traumgarten-intro

TraumGärten

Tijdschrift
Artikel 'Ein verborgener Stadtgarten' in het tuintijdschrift TraumGärten.

pdfBekijk hier de pdf (1.1Mb) van het artikel.

groeienbloeimaart2011-intro

Bloemen en planten

Tijdschrift
Artikel in het tuintijdschrift Bloemen en Planten.

Lees meer...

tuineninbeeld370x221

De tuin exclusief

Tijdschrift
Verre streken in de stad, De tuin van Harry Pierik, door Hanne Cannegieter.

Lees meer...

terra-architectura1

Terra architectura

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Lees meer...

Stentor-FransPaalman2-intro

De Stentor

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Lees meer...

Algemeen Dagblad3-intro

Algemeen Dagblad

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Lees meer...

Peperbus-Harry-Pierik-intro

Peperbus

Krant
Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Lees meer...

Trijntje-intro

Reformatorisch dagblad

Krant
door Clasina van den Heuvel. De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over.

Lees meer...

Stentor2005--intro1

De Stentor (2005)

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Lees meer...

overtuinen370x221

Zwolse Courant (2002)

Krant
Assendorper tuin is 'als een etalage' door Adri van Drielen.

Lees meer...

Peperbus2002-1-intro

Peperbus (2002)

Krant
Burgemeester Meijer heeft vorige week een taxus gekregen van de Stichting Zwolle Groenstad. De boom werd meteen geplant in de tuin van de familie Meijer aan de Wipstrikkerallee.

Lees meer...

mei-2014-2

De Assendorper (2002)

Krant
De tuin van Harry Pierik door Ger Willems.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen