• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Hij heeft niets met 'kattenbakken', met steen en grind. Tuinkoning Harry Pierik wil een caleidoscopisch geheel zien; een eenheid in diversiteit creëren.

Vierkante vormen zie je niet, bloemenvelden van één soort zijn saai en de deur moet na entree wel weer goed worden gesloten, want anders kon de loslopende goudfazant wel eens ontsnappen. Over tuinen, kleuren, trends en veelzijdigheid: op bezoek bij Harry Pierik, ontwerper van schilderachtig mooie tuinen. Er zijn bezoekers die vanaf de Assendorperstraat weer terug naar het stadscentrum gaan. Naar het VVV-kantoor. ,,Omdat ze ons dan niet hebben kunnen vinden", zegt de vrouw des huizes, vandaag 'kassameisje'.

Het groene meesterwerk dat achter de deur van Assendorperstraat 178 verborgen ligt, verraadt zich slechts door de groene bebossing aan de voorkant van het pand. Het is, naast het adres, ook het enige waarop de bezoekers zich kunnen oriënteren als ze op zoek gaan naar de tuin van Harry. Het zijn tuinliefhebbers vanuit alle windstreken; van Zutphen tot Groningen, van Nederlanders tot Denen en Duitsers- als Harry Pierik Open Tuin houdt, komen ze kijken. En er valt, naast wat schellen van ogen, genoeg te kijken. Het een is nog mooier dan het ander, al is de grootste verassing de opzet en omvang van de tuin. Want die is uniek. Dat zegt Harry zelf en dat vindt het merendeel van de 500 bezoekers die dit weekeinde de groene pracht en praal als een groene kathedraal eert. De omvang is even groot als onverwacht, want tussen de bakstenen werkelijkheid die Assendorp is, is de groene, open plek achter nummer 178 opzienbarend. ,,Vooral in de zomer doet dit denken aan een open plek in het bos", zegt de man met de groenste vingers van Zwolle zelf. Het is een plek geheel naar zijn hart en dus zonder trendy gedoe, want Harry Pierik volgt geen trends, Harry Pierik ís de trend. En dus wijkt zijn tuin af van hoe een tuin er doorgaans uitziet. Maar waar zit dat 'm in? Pierik wijst om zich heen en laat het woord caleidoscopisch vallen. ,,De tuin is zo opgezet dat je vanuit elke positie een ander perspectief krijgt. Elke vierkante centimeter is gepland of gedoogd." Maar bovenal vindt de tuindokter dat zijn stijl zich kenmerkt door diversiteit. ,,Kijk nou eens naar dit bordertje", zegt hij. ,,Op deze kubieke meter zie je al meer dan dertig soorten. Dwars door elkaar en oplopend in hoogte. En zo heb ik dat overal proberen te doen. De tuin is dan ook het hele jaar een prachtig gezicht, met wisselende bloeiperiodes en mooie verschuivingen in kleur." Het resultaat daarvan is dat de tuin een pleisterplaats voor een groot aantal soorten vogels, vlinders en insecten is. ,,Kijk, daar heb je een witvlindertje!" zegt Greet Bakker. ,,Dat bedoel ik nou! Wie goed kijkt, ziet veel." Bakker heeft zelf een tuintje 'zo groot als een postzegel', maar kan genieten van Harry's groene hemel op aarde. ,,Ja en ik zie met afgrijzen de 'verstening' van tuinen." 'Kattenbakken', noemt Pierik die tuinen. ,,Steen met grind, want dat is zo onderhoudsvriendelijk. Brrr. Nee, daar doe ik niet aan mee."

 Stentor-FransPaalman1

Stentor-FransPaalman2

Stentor-FransPaalman3

Stentor-FransPaalman4

Media

Rosanova 45 copertina0001-3

Rosanova

Tijdschrift
In Rosanova, een Italiaans tijdschrift over kunst en tuinen, stond dit door Rosanna Castrini gemaakte prachtige artikel over mijn verborgen stadstuin.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (22Mb).

kalender-groei-en-bloei

Geregisseerde spontaniteit

Tijdschrift
Artikel met tuintips in het zomernummer van het tijdschrift Groei en Bloei.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf.

volkskrant 2018

Volkskrant Zomer Magazine

Tijdschrift
Een prachtig interview over mijn verborgen stadstuin in de zomereditie van het Volkskrant Magazine van 11 augustus 2018.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (10Mb).

0.jpg-revised-640x425-harry-pierik-600x398

Gardening Gone Wild

Weblog
Gardening Gone Wild is een Amerikaanse weblog die bestaat uit een groep schrijvers, fotografen en mensen uit de media. Hun expertise, belevenissen en inzichten delen ze met elkaar en met anderen.

Lees meer...

thumb img superior

El Blog de La Tabla

Blog

De Spaanse Maria Jose Holguin Alvarez heeft een weblog over tuinen, verspreid over de wereld.

Onderstaand artikel over mijn verborgen stadstuin is geïllustreerd met prachtige foto’s van de beroemde Italiaanse tuinfotografe Rosanna Castrini.
Klik voor vertaling rechts bovenaan in de weblog.

Jardines muy privados. El jardín urbano de Harry Pierik

tuineninbeeld370x221

Landedesign

Weblog
In short, Harry Pierik is one of the most interesting designers I've met – the emotional influence of his gardens is very powerful. His green designs are very complex, and there is no point in copying them.

Lees meer...

vinterhave

Have

Tijdschrift
In het Deense tijdschrift Have verscheen een  mooi artikel.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (6.5Mb).

groeienbloeimaart2011-intro

Groei & Bloei

Tijdschrift
Maart 2011 - Artikel in het tuintijdschrift Groei & Bloei.

pdfBekijk hier de pdf (2.1Mb) van het artikel.

traumgarten-intro

TraumGärten

Tijdschrift
Artikel 'Ein verborgener Stadtgarten' in het tuintijdschrift TraumGärten.

pdfBekijk hier de pdf (1.1Mb) van het artikel.

groeienbloeimaart2011-intro

Bloemen en planten

Tijdschrift
Artikel in het tuintijdschrift Bloemen en Planten.

Lees meer...

tuineninbeeld370x221

De tuin exclusief

Tijdschrift
Verre streken in de stad, De tuin van Harry Pierik, door Hanne Cannegieter.

Lees meer...

terra-architectura1

Terra architectura

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Lees meer...

Stentor-FransPaalman2-intro

De Stentor

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Lees meer...

Algemeen Dagblad3-intro

Algemeen Dagblad

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Lees meer...

Peperbus-Harry-Pierik-intro

Peperbus

Krant
Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Lees meer...

Trijntje-intro

Reformatorisch dagblad

Krant
door Clasina van den Heuvel. De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over.

Lees meer...

Stentor2005--intro1

De Stentor (2005)

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Lees meer...

overtuinen370x221

Zwolse Courant (2002)

Krant
Assendorper tuin is 'als een etalage' door Adri van Drielen.

Lees meer...

Peperbus2002-1-intro

Peperbus (2002)

Krant
Burgemeester Meijer heeft vorige week een taxus gekregen van de Stichting Zwolle Groenstad. De boom werd meteen geplant in de tuin van de familie Meijer aan de Wipstrikkerallee.

Lees meer...

mei-2014-2

De Assendorper (2002)

Krant
De tuin van Harry Pierik door Ger Willems.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen