• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Door Mark van der Werf.

Gas geven is even wennen; met een wilde schok vlieg ik vooruit. Remmen is ook even wennen. Als ik iets te rigoureus tot stilstand probeer te komen, tuimel ik bijna over de kop. ,,Je overleeft het wel''. Wie weet. Ik dank collega Ina voor deze minicursus. Ik klem mijn rugtas tussen mijn benen. De Groene Scooter rijdt weer. Langs maisvelden, boerderijen, kasteel Rechteren (bewoond door douairriere gravin van Rechteren Limpurg), Dalfsen en ... Zwolle. Daar wil ik naar toe. Want de Groene scooter moet natuurlijk op bezoek in de Groenste stad van Nederland. Correctie: De Groenste stad van heel Europa. Dat is Zwolle. Vorig jaar kwam een club gerenommeerde deskundigen hier langs en zag dat het goed was.

Wat is het geheim van de Hanzestad aan de IJssel? Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer: De internationale florajury viel pas echt in katzwijm toen zij in de volksbuurt Assendorp aanklopte bij een ogenschijnlijk eenvoudig huis. Daarachter ligt de verborgen stadstuin van Harry Pierik. Hij leidt me - bevlogen en bijna fluisterend - rond door zijn 'levenswerk'. 24 jaar geleden lagen hier de matrassen en de roestende koelkast van een studentenhuis. Nu waan ik me elke paar stappen in een andere wereld: een vallei vol varens, een nevelige bergwand, tropische lianen. Zomaar wat getallen: Hier groeien meer dan 100 verschillende sneeuwklokjes, 30 soorten bamboe, 40 soorten rhododendrons, 30 soorten buxus. De Zwollenaar - na een carriere in het onderwijs inmiddels fulltime tuinontwerper, zweert bij 'vloeiende lijnen'. Paardenbloemen, en dovenetels zet hij gewoon tussen zeldzame exotische soorten. ,,Ik houd niet van symmetrie a la Jan des Bouvrie.'' Zijn smaak is in de loop der jaren wel veranderd. ,,Vroeger wilde ik alleen inheemse planten, er kwam nog geen hortensia mijn tuin in.'' Hij wijst: ,,Maar kijk, nu staat er zelfs een palm.'' Ook in de rest van Zwolle draagt het groen steeds vaker Pieriks stempel, blijkt tijdens een rondrit door de stad. Hij pakt de fiets en wijst een aantal van zijn kunststukjes aan: de binnentuin van de bibliotheek, de tuin van het stedelijk museum en het groen op het Broerenkerkplein, pal naast restaurant De Librije van chefkok Jonnie Boer. Dat Zwolle de 'Groenste stad' is geworden dankzij Harry Pierik, zal hij zelf niet zeggen. Maar oke dan, hij geeft het schoorvoetend toe. ,,Toen ze mijn tuin en andere plekken zagen, zei de jury inderdaad: 'Dit is zo mooi, dit is goud waard'.'

Algemeen Dagblad1

 Algemeen Dagblad2

Algemeen Dagblad3

Media

Rosanova 45 copertina0001-3

Rosanova

Tijdschrift
In Rosanova, een Italiaans tijdschrift over kunst en tuinen, stond dit door Rosanna Castrini gemaakte prachtige artikel over mijn verborgen stadstuin.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (22Mb).

kalender-groei-en-bloei

Geregisseerde spontaniteit

Tijdschrift
Artikel met tuintips in het zomernummer van het tijdschrift Groei en Bloei.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf.

volkskrant 2018

Volkskrant Zomer Magazine

Tijdschrift
Een prachtig interview over mijn verborgen stadstuin in de zomereditie van het Volkskrant Magazine van 11 augustus 2018.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (10Mb).

0.jpg-revised-640x425-harry-pierik-600x398

Gardening Gone Wild

Weblog
Gardening Gone Wild is een Amerikaanse weblog die bestaat uit een groep schrijvers, fotografen en mensen uit de media. Hun expertise, belevenissen en inzichten delen ze met elkaar en met anderen.

Lees meer...

thumb img superior

El Blog de La Tabla

Blog

De Spaanse Maria Jose Holguin Alvarez heeft een weblog over tuinen, verspreid over de wereld.

Onderstaand artikel over mijn verborgen stadstuin is geïllustreerd met prachtige foto’s van de beroemde Italiaanse tuinfotografe Rosanna Castrini.
Klik voor vertaling rechts bovenaan in de weblog.

Jardines muy privados. El jardín urbano de Harry Pierik

tuineninbeeld370x221

Landedesign

Weblog
In short, Harry Pierik is one of the most interesting designers I've met – the emotional influence of his gardens is very powerful. His green designs are very complex, and there is no point in copying them.

Lees meer...

vinterhave

Have

Tijdschrift
In het Deense tijdschrift Have verscheen een  mooi artikel.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (6.5Mb).

groeienbloeimaart2011-intro

Groei & Bloei

Tijdschrift
Maart 2011 - Artikel in het tuintijdschrift Groei & Bloei.

pdfBekijk hier de pdf (2.1Mb) van het artikel.

traumgarten-intro

TraumGärten

Tijdschrift
Artikel 'Ein verborgener Stadtgarten' in het tuintijdschrift TraumGärten.

pdfBekijk hier de pdf (1.1Mb) van het artikel.

groeienbloeimaart2011-intro

Bloemen en planten

Tijdschrift
Artikel in het tuintijdschrift Bloemen en Planten.

Lees meer...

tuineninbeeld370x221

De tuin exclusief

Tijdschrift
Verre streken in de stad, De tuin van Harry Pierik, door Hanne Cannegieter.

Lees meer...

terra-architectura1

Terra architectura

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Lees meer...

Stentor-FransPaalman2-intro

De Stentor

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Lees meer...

Algemeen Dagblad3-intro

Algemeen Dagblad

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Lees meer...

Peperbus-Harry-Pierik-intro

Peperbus

Krant
Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Lees meer...

Trijntje-intro

Reformatorisch dagblad

Krant
door Clasina van den Heuvel. De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over.

Lees meer...

Stentor2005--intro1

De Stentor (2005)

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Lees meer...

overtuinen370x221

Zwolse Courant (2002)

Krant
Assendorper tuin is 'als een etalage' door Adri van Drielen.

Lees meer...

Peperbus2002-1-intro

Peperbus (2002)

Krant
Burgemeester Meijer heeft vorige week een taxus gekregen van de Stichting Zwolle Groenstad. De boom werd meteen geplant in de tuin van de familie Meijer aan de Wipstrikkerallee.

Lees meer...

mei-2014-2

De Assendorper (2002)

Krant
De tuin van Harry Pierik door Ger Willems.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen