• header lezen media mijn verborgen stadstuin
  • Media

    Mijn verborgen stadstuin

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Knippen en snoeien in tuinen en boeken

Augustus 20015
Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Het leven van Harry Pierik (51) bestaat uit knippen en snoeien. In zijn eigen tuin, in die van anderen, maar ook in boeken, gedichten en in zijn leven. Een man met vele creatieve gezichten, maar zijn levenswerk is zijn verborgen tuin in Assendorp.

door SUZANNE VAN DER HORST ZWOLLE

Wie bij Harry Pierik thuis komt moet eerst even mee de tuin in. Even wordt al snel uren, want over zijn bloemen, planten, bomen en vogels raakt hij niet uitgepraat.

Wandelen over verborgen verlaagde paden en over glooiende grasvelden. Bezoekers lopen van de ene verbazing naar de andere. Verschillende landschappen, ervaringen, gevoelens en landen kom je tegen op slechts duizend vierkante meter. Hier en daar plukt Pierik dode bladeren weg om ze te verpulveren tussen zijn vingers.

Stadsdichter Paul Gellings, een goede vriend van Pierik, schreef er een gedicht over, evenals vele andere dichters. 'Met paden die stromen als rivieren, met bomen die bloesemen en vruchten dragen, alsof de tijd is opgerold naar het begin. Maar zo gaat dat hier: eenmaal binnen ontdek je in de struiken het verre land van toen, waar valleien ruisen en voorbij het groen de oude horizon weer lokt', dicht Gellings in 'Terug naar Eden'.

Pierik studeerde geen tuinarchitectuur en wil zichzelf dan ook geen tuinarchitect noemen. 'Ik ben tuinontwerper. Tuinen bedenken gaat bij mij vanzelf. Toen ik hier met mijn vrouw Bep kwam wonen was het een chaos. Ik heb de hele tuin leeggehaald, fietsen kwamen uit de grond tevoorschijn, verschrikkelijk. Ik begon met mijn eigen tuin, de tuin ernaast heb ik er later bij gekocht.'

Zijn tuin is nooit af. Altijd spelen er bepaalde hoekjes of borders door zijn hoofd die nog wat van zijn aandacht nodig hebben. 'Ik ben een perfectionist, in alles. Ik wil perfect functioneren in de dingen waar ik mee bezig ben. Dingen waar dat niet bij lukt daar stop ik mee. Muziek maken bijvoorbeeld. Ik ben geen muzikant. Schilderen doe ik wel, en fotograferen, maar ik ben ook geen meesterschilder of -fotograaf, hoor. Een meestertuinier ben ik wel, denk ik.' Pierik woont, net als zijn vrouw, al zijn hele leven in Zwolle. 'Ik houd van deze stad. Alles is eindig, maar ik wil hier nooit meer weg. Ik vind het ook leuk om iets voor de stad te kunnen betekenen. Bijvoorbeeld met de tuin die ik op het Broerenkerkplein heb ontworpen. Ik zou nog veel meer voor de stad willen doen.' Hoewel tuinieren al van kinds af aan een passie van Pierik is, is het niet zijn enige. Wél zijn grootste. Het komt naar voren in alles wat hij doet. Fotograferen doet hij veel in zijn tuin. Evenals het schilderen, 'al heb ik daar nu te weinig tijd voor.'

Ook fotografeerde hij schrijvers, onderwie Annie M.G. Schmidt, Joost Zwagermans en zijn vrienden Paul Gellings, Kader Abdolah en Al Galidi. Bovendien redigeert hij romans, verhalen en gedichten van allerlei schrijvers. 'Snoeien en knippen in zinnen en gedichten noemt Paul Gellings dat', aldus Pierik.

Waar hij nu vooral mee bezig is, is een 'eigen werk'. Een boek over zijn tuin en over zijn werk als tuinontwerper. 'Het gaat "De verborgen tuin" heten en het wordt een verhaal dat leesbaar is als een roman, over mijn tuin. Er komen natuurlijk veel details in over bloemen en planten, maar het wordt geen encyclopedie. Dat wil ik niet.'

Pierik denkt nog even na en vertelt dan, met een blik vol rust en voldoening: 'Weet je, mijn tuin wordt omsloten door de buitenwereld, maar eigenlijk ben je er heel erg buiten. In verschillende landen, in een andere wereld. Elk stukje tuin is een wereldje op zich. Dat bedoel ik met het verborgene van mijn tuin. Daar houd ik van. Het geeft me een gevoel van diep, intens geluk om daar te zijn, maar ook een gevoel van "het ziet er mooi uit, het is oké, maar hup, doorgaan. Het is nooit af, maar dat wil ik ook niet. Het enige waar ik op een gegeven moment een punt achter zal moeten zetten is mijn boek. Anders blijf ik knippen en snoeien in de tekst.'

De tuin van Harry Pierik is op afspraak te bezoeken.

Stentor2005-1

Harry Pierik in zijn levenswerk; zijn verborgen stadstuin aan de Assendorperstraat. 'Elk stukje tuin is een wereldje op zich. Bezoekers aan wie ik rondleidingen geef ervaren de tuin allemaal op hun eigen manier. Prachtig vind ik dat.' Foto Freddy Schinkel

Media

Rosanova 45 copertina0001-3

Rosanova

Tijdschrift
In Rosanova, een Italiaans tijdschrift over kunst en tuinen, stond dit door Rosanna Castrini gemaakte prachtige artikel over mijn verborgen stadstuin.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (22Mb).

kalender-groei-en-bloei

Geregisseerde spontaniteit

Tijdschrift
Artikel met tuintips in het zomernummer van het tijdschrift Groei en Bloei.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf.

volkskrant 2018

Volkskrant Zomer Magazine

Tijdschrift
Een prachtig interview over mijn verborgen stadstuin in de zomereditie van het Volkskrant Magazine van 11 augustus 2018.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (10Mb).

0.jpg-revised-640x425-harry-pierik-600x398

Gardening Gone Wild

Weblog
Gardening Gone Wild is een Amerikaanse weblog die bestaat uit een groep schrijvers, fotografen en mensen uit de media. Hun expertise, belevenissen en inzichten delen ze met elkaar en met anderen.

Lees meer...

thumb img superior

El Blog de La Tabla

Blog

De Spaanse Maria Jose Holguin Alvarez heeft een weblog over tuinen, verspreid over de wereld.

Onderstaand artikel over mijn verborgen stadstuin is geïllustreerd met prachtige foto’s van de beroemde Italiaanse tuinfotografe Rosanna Castrini.
Klik voor vertaling rechts bovenaan in de weblog.

Jardines muy privados. El jardín urbano de Harry Pierik

tuineninbeeld370x221

Landedesign

Weblog
In short, Harry Pierik is one of the most interesting designers I've met – the emotional influence of his gardens is very powerful. His green designs are very complex, and there is no point in copying them.

Lees meer...

vinterhave

Have

Tijdschrift
In het Deense tijdschrift Have verscheen een  mooi artikel.

pdfDit artikel is via deze link te downloaden als pdf (6.5Mb).

groeienbloeimaart2011-intro

Groei & Bloei

Tijdschrift
Maart 2011 - Artikel in het tuintijdschrift Groei & Bloei.

pdfBekijk hier de pdf (2.1Mb) van het artikel.

traumgarten-intro

TraumGärten

Tijdschrift
Artikel 'Ein verborgener Stadtgarten' in het tuintijdschrift TraumGärten.

pdfBekijk hier de pdf (1.1Mb) van het artikel.

groeienbloeimaart2011-intro

Bloemen en planten

Tijdschrift
Artikel in het tuintijdschrift Bloemen en Planten.

Lees meer...

tuineninbeeld370x221

De tuin exclusief

Tijdschrift
Verre streken in de stad, De tuin van Harry Pierik, door Hanne Cannegieter.

Lees meer...

terra-architectura1

Terra architectura

Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.

Lees meer...

Stentor-FransPaalman2-intro

De Stentor

Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt

Lees meer...

Algemeen Dagblad3-intro

Algemeen Dagblad

Krant
Door Mark van der Werf. Grote troef zijn de 'groene vingers' van Zwolle; Planten, struiken en bomen dringen in lange corridors tot diep de stad door. De bermen langs de weg zijn net veldboeketten. Maar er is meer:

Lees meer...

Peperbus-Harry-Pierik-intro

Peperbus

Krant
Bloembollenfestijn: internationale tuinpers bij Harry Pierik.
Artikel De Peperbus, door Joop de Haan

Lees meer...

Trijntje-intro

Reformatorisch dagblad

Krant
door Clasina van den Heuvel. De sneeuwklokjes zijn kopje‑onder gegaan. Boven hun afstervend blad is speenkruid verrezen. Straks verdwijnt ook dat en nemen de orchideeën het over.

Lees meer...

Stentor2005--intro1

De Stentor (2005)

Krant
Knippen en snoeien in tuinen en boeken. Verborgen stadstuin in Assendorp is levenswerk van perfectionistische creatieveling Harry Pierik.

Lees meer...

overtuinen370x221

Zwolse Courant (2002)

Krant
Assendorper tuin is 'als een etalage' door Adri van Drielen.

Lees meer...

Peperbus2002-1-intro

Peperbus (2002)

Krant
Burgemeester Meijer heeft vorige week een taxus gekregen van de Stichting Zwolle Groenstad. De boom werd meteen geplant in de tuin van de familie Meijer aan de Wipstrikkerallee.

Lees meer...

mei-2014-2

De Assendorper (2002)

Krant
De tuin van Harry Pierik door Ger Willems.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen