• header 1 belt-schutssloot
  • header 2 belt- schutssloot
  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

De eigenaren van deze tuin die aan de Kleine Belterwijde ligt, wilden graag een kleurrijk kader voor het omringende waterlandschap. En dan het liefst in primaire kleuren.

Aan de rand van de tuin heb ik allerlei vaste planten gepand, inderdaad in primaire kleuren, maar daartussenin staan ook planten die met bloem of blad een verbinding vormen met het omringende landschap.

1Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, en Geranium ‘Rozanne’ als kleurrijk kader van het oer-Hollandse waterlandschap met plompenbladeren en waterlelies en aan de overkant lisdodden en riet.

2De zilvergrijs tinten van het wilgenblad aan de overkant van de Kleine Belterwijde komen terug in de alsem, Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ die daarom tussen haar felgekleurde buren is gezet.

3De gele zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ als ijzersterke zomerbloeier.

4Toepassing van veel bloemen in primaire kleuren. In dit deel van de tuin staan de hergebruikte trosroosjes ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, Geranium ‘Rozanne’ en Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

5Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ tegen Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ en op de achtergrond Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’.

7Echinacea purpurea, Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’ en de langbloeiende Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ met een vleugje alsem en daarachter de Kleine Belterwijde.

6Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’, met onder andere Geranium ‘Rozanne’, Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’, Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. Op de achtergrond de Kleine Belterwijde.

8Februari 2010 het uitgangspunt en het verzoek om een laagblijvende, kleurrijke border om de hele tuin te ontwerpen.

9September 2010. Een laagblijvende, kleurrijke rand van de achtertuin als kader voor het uitzicht op de Kleine Belterwijde.

 

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

Lees meer...

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

Lees meer...

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Lees meer...

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Lees meer...

tumbnail-tuinland-zwolle-klein

Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Lees meer...

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

Lees meer...

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen