• header 1 Voortuin rijtjeshuis ongeveer twee jaar na aanleg Custom
  • Rijtjeshuis

    Voortuin ruitjeshuis

    Ongeveer twee jaar na aanleg.

Metamorfose van een voor- en achtertuintje bij een rijtjeshuis in Berkum.


De voortuin

voortuin-augustus-2011-770De situatie in augustus 2011, een rechttoe rechtaan tegelpad, een gazon en een border.

1-1-voortuin-770Bijna twee jaar later, de trottoirtegels hebben plaatsgemaakt voor een vloeiend klinkerpad.

De bewoners gingen zelf aan de slag. De tegels en het gazon werden verwijderd en de waardevolle planten tijdelijk op een zeil gezet en bij zonnig weer afgedekt. Nadat ik de lijnen van de bloembedden en paden heb uitgezet, hebben ze gestraat, waarbij hun eigen grote verzameling opgestapelde klinkers goed van pas kwam. Daarna, toen de borders plantklaar waren gemaakt, heb ik de hergebruikte en nieuwe planten op de goede plek gezet.

1-1-DSC 0102-770

Achtertuin

achtertuin-augustus-2011-770Oude situatie met in het oog springende schutting. De lijnen van het grasveld, het paadje, het stapelmuurtje lopen in een afgeronde hoek, waardoor dit achtertuintje rechthoekig is.

1-1-achtertuin-2-770Ongeveer twee jaar later lopen de lijnen vloeiend. De beplanting bedekt langzaam maar zeker de inmiddels donkergroen geverfde schutting.

1-1-achtertuin-3-770Detail van het verhoogde bloembed achter het stapelmuurtje van bakstenen.

1-DSCF4358-002-770Hoekje in de achtertuin.

1-1-achtertuin-770Dit hoekje is veranderd in een miniborder, waardoor het geheel van de achtertuin groener wordt. Twee jaar na herinrichting.

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

Lees meer...

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

Lees meer...

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Lees meer...

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Lees meer...

tumbnail-tuinland-zwolle-klein

Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Lees meer...

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

Lees meer...

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen