• maagjesbolwerk header Custom
  • Binnenhof van het Maagjesbolwerk

Om het gebied aan het eind van de Melkmarkt in Zwolle een nieuwe impuls te geven is er op de plek van het Maagjesbolwerk een groot woonwinkelcomplex gebouwd.

Architect Hans Ruijssenaars ontwierp dit nieuwe bastion waarbij de scherpe vormen van het voormalige verdedigingswerk uit de tachtigjarige oorlog en de lijn van het Zwarte Water in ere werden hersteld.

1Binnenhof Maagjesbolwerk, drie jaar na herinrichting.

Onder dit in 2003 in gebruik genomen Maagjesbolwerk bevindt zich een ruime parkeergarage. Boven het winkelcentrum ligt een door drie woonlagen omringde binnenhof. Centraal in deze, alleen voor bewoners toegankelijke binnentuin, doemt een glazen koepel op in een ringvormige plantenbak. Aan weerskanten ligt een driehoekig vlak met in het midden een lantaarnpaal.

2Vetplantenbed dat aan het vergrassen is, mei 2005.

In de ring waren twaalf veldesdoorns geplant en op de bodem van de bak groeide maagdenpalm. Beide pijlpuntvormige driehoeken waren bedekt door een vetplantenbed dat behoorlijk aan het vergrassen was.

Drie jaar na aanleg wilden de bewoners de binnenplaats graag veranderen. Ze richtten een tuincommissie op en vroegen mij om advies. Belangrijk uitgangspunt was om er een sfeervolle, bloemrijke ontmoetingsplek van te maken, passend in het architectonisch concept. Het plan is door de bewoners, onder mijn begeleiding, in twee fasen uitgevoerd.

Eerste fase

Allereerst werden de driehoeken aangepakt. Het sedumtapijt werd opgerold en verkocht, om plaats te maken voor rode mijnsplit. Om de lantaarns zijn boombankjes gezet. Daaronder staan potten met klimop en Lonicera japonica ’Hall’s Prolific’, die heerlijk geurend bloeien en de palen ook ’s winters aan het zicht onttrekken.

3Bewoners beplanten de bakken op het rode mijnsplit.

Tweepersoonsbankjes staan in een kring met daartussenin houten plantenbakken. Bij de inrichting van die bakken viel de keuze op makkelijk te onderhouden, lang bloeiende planten.

4Kring van bakken en bankjes op de rode mijnsplit. De witte pluimen zijn van de vroeg bloeiende pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Dharuma’. De groene bossen daarnaast zijn van de later bloeiende H. pan. ‘Lime Light’. Er is een begin gemaakt met de beplanting van heesters in de ring met veldesdoorns. Juni een jaar na aanleg.

5Klimop is niet alleen een klimmer maar ook een kruiper en hanger. Langzaam maar zeker transformeren de bakken in bloeiende klimopheuveltjes. Eind september, met doorkijk naar het Rodetorenplein.

6Eind september, twee jaar na aanleg, onder toeziend oog van de Peperbus. Hedera helix ‘Adam’, bonte klimop met kleine blaadjes vormt samen met eveneens bonte kardinaalsmuts een wintergroene ondergrond voor de beide pluimhortensia’s en de doorbloeiende Rosa ‘Bonica’ die in de winter glimmende, oranje bottels heeft.

Tweede fase

In de ringvormige plantenbak, tussen de veldesdoorns, op een bed van maagdenpalm, zijn allerlei vaste planten en bloeiende heesters gezet. Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ kreeg ook in deze ring een prominente plaats, samen met H. arborescens ‘Annabelle’ en H. paniculata ‘Kyushu’. Verder staan er allerlei rijkbloeiende heesters, vaste planten en hier en daar een wintergroene varen.

7Ring met rode duizendknoop, pluimhortensia en vlinderstruik, augustus drie jaar na aanleg. Op de achtergrond zijn de bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.

8Ring met veldesdoorn, rechts de glazen koepel.

9Ring met pluimhortensia en wintergroene varen. Op de achtergrond zijn bankjes en bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.

Link:
www.ruijssenaars.nl

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

Lees meer...

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

Lees meer...

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Lees meer...

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Lees meer...

tumbnail-tuinland-zwolle-klein

Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Lees meer...

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

Lees meer...

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen