• header zonnehuis Custom
  • Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

De Stichting Vrienden van het Zonnehuis heeft mij benaderd om de binnentuin opnieuw in te richten. Kleurrijke- en voor bewoners herkenbare ouderwetse planten stonden op het verlanglijstje. Voorop stond de veiligheid van de bewoners. Daarom uiteraard geen giftige planten of heesters met doornen en stekels. Ook moest de binnentuin toegankelijker worden en daarom werd de bestaande verharding verwijderd; zware tegels, struikelblokken met een oppervlakte van een vierkante meter elk, zigzagden hier en daar oneffen door de tuin en sloten aan op twee spekgladde houten vlonderterrassen, gevat in een dikke betonnen omlijsting.

1Centraal bloembed onder en om de rode sierappel met in het midden de gele zonnehoed Rudbeckia fulgida. Links daarnaast groeit de wintergroene varen Dryopteris erythrosora. Rechts in de hoek staat een kleine knotwilg.

Herinrichting binnentuin

Allereerst moesten de vlonders worden gedemonteerd en samen met de zeer zware, vierkante meter grote tegels, door een kraan over het gebouw heen worden afgevoerd. Vervolgens is het bestaande groen verwijderd of voor hergebruik opgekuild. Wit zand, en een betonmolen werden naar binnen getakeld en toen het gestorte beton hard genoeg was, kon de grond voor de bloembedden plantklaar worden gemaakt.

3De binnentuin van het Zonnehuis was geplaveid met hoekige paden van grote betontegels. Bovendien lagen er twee spekgladde houten vlonderterrassen, gevat in een dikke betonnen omlijsting.

4 2Schets van de binnentuin met links enkele hergebruikte tegels boven het overdekte terras om de vlonder te vervangen. Binnen de vloeiende lijnen wordt beton gestort met aan de bovenkant een ribbeltje wat het oppervlak stroef maakt om te voorkomen dat bewoners uitglijden.

4Alle harde materialen zijn verwijderd en over het gebouw getakeld en met stokjes worden de lijnen tussen de paden en de bloembedden gemarkeerd.

5De lijnen voor de nieuwe paden zijn uitgezet. Wit zand ligt klaar om als ondergrond te dienen voor het betonpad.

6Binnen de aangegeven vloeiende lijnen is beton gestort, met een ribbeltje aan de oppervlakte.

7Vloeiend slingert het geribbelde pad door de borders. Planten staan opgekuild; de inrichting van de bloembedden kan beginnen.

Beplanting

Veiligheid en herkenbaarheid zijn dus sleutelwoorden voor deze tuin met niet al teveel onderhoud. Het boompje Malus ‘Red Sentinel’ met haar glimmende rode sierappeltjes in najaar en winter, krijgt in het centrale bloembed gezelschap van enkele markante grassen, kleurrijke en langbloeiende vaste planten, vlinderstruiken, boerenhortensia’s en diverse pluimhortensia’s . Deze laatste roepen herinneringen op aan de vroeger veel in boerderijtuinen toegepaste schaapskoppen. In de hoek, dichtbij de gevel, is een knotwilgje neergezet.

2Het centrale gemengde bloembed gezien vanaf de linker zijkant. Links, iets van het midden, staat een grote pol pampasgras, Cortaderia selloana, die in het najaar zal bloeien met indrukwekkende en zeer herkenbare witte pluimen. Daaronder bloeien Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en de boerenhortensia Hydrangea macrophylla ‘Hamburg’. Daarnaast en daarachter beginnen de bessen te kleuren van de kleine gelderse roos, Viburnum opulus ‘Compactum’ met rechts op de achtergrond de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Lime Light’. Voor en links van het pampasgras bloeien winterharde fuchsia’s en rode duizendknopen. Helemaal vooraan groeit wintergroene zegge, Carex morrowii ‘Variegata’. Rechts het lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ en rechts daarachter Rudbeckia fulgida.

8Zicht vanuit de ingang op het centrale bloembed en op het vloeiende pad van geribbeld beton. Rechts - hier onzichtbaar - bevindt zich het zitje.

9Close-up van de vorige foto met linksonder de laagblijvende jeneverbes Juniperus squamata ‘Blue star’, daarachter de gele zonnehoed, Rudbeckia fulgida en de lilablauwe, asterachtige Kalimeris incisa ‘Blue Star’. Daarnaast de oplichtende bloemetjes van de heester ganzerik, Potentilla fruticosa ‘Primrose Beauty’ en het lila bloeiende bijenkorfje Prunella grandiflora.

10Zitje in de rechterhoek van de binnentuin met links oma’s oorbel, Leycesteria formosa en rechts het centrale bloembed.

11Zicht vanuit het zitje op de vorige foto. De pluimhortensia of schaapskop Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ in combinatie met de rode duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Dikke Floskes’. Links het centrale bloembed.

12Het centrale bloembed half augustus, drie jaar na aanleg.

Link: www.zgijv.nl/het-zonnehuis

 

 De Peperbus april 2012  De Stentor
de-peperbus-april-2012 klein de-stentor-Zonnehuis klein 
 klik om te vergroten  

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

Lees meer...

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

Lees meer...

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Lees meer...

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Lees meer...

tumbnail-tuinland-zwolle-klein

Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Lees meer...

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

Lees meer...

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen