• hco-header
  • Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Uitgangspunten voor het tuinontwerp rondom het HCO waren zowel de vorm als de functie van het gebouw.

1Het beeld ‘Presse-papier’ van Marinus Boezem in de voortuin.
De omgeslagen bladzijde van architect Rob Moritz en het opkrullend metaal van Marinus Boezems ‘Presse-papier’, bij de entree, laten zich makkelijk associëren met golven. Daarom heb ik een golvende tuin ontworpen in ziltige tinten met veel zilvergrijs en daarboven, bij wijze van schuimkoppen, deinende schermen, bollen en pluimen van onder andere hortensia’s en grassen.

2Pluimen en grassen onder de plataan en naast de nieuwe vleugel van het HCO gebouw, de omgeslagen bladzij van architect Rob Moritz.
Als hoeder van geschiedenis is dit archief dus tot de nok toe gevuld met papier. Daarom zijn karton, papier en perkament in allerlei kleuren wit, grijsbruin of beige om het gebouw heen getransformeerd in bes, blad en bloem.

3In 2011 bestond de tuin uit een grasveld met daaromheen een vuurdoornheg.

4Onder de plataan en naast de omgeslagen bladzijde van Rob Moritz wuiven pluimen , bollen en schermen van grassen, vaste planten en heesters.

5De graszoden zijn afgeplagd en diep ondergespit. Hovenier Theo Wensink en een medewerker van het grondbedrijf Mulder-Eykelkamp maken de tuin plantklaar, november 2011.

6Een jaar na aanleg komen de grassen, pluimhortensia’s en o.a. Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ tot ontwikkeling.
Naast bijzondere soorten heb ik hier ook heel algemene en zelfs als ‘burgerlijk’, ‘gedateerd’ of ‘plantsoengoed’ bestempelde planten toegepast. Zoals bijvoorbeeld het witbonte wilgje op stam, Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, het pampagras, als retro uit de jaren zestig van de vorige eeuw, en de sneeuwbes, Symphoricarpus alba, woekeraar en kampioen onderhoudsarme plantsoenplanten. Op deze plek vergen de sneeuwbessen echter wel wat onderhoud; zorgvuldig worden ze geschoren in verschillende hoogtes en om ze in toom te houden, worden nu en dan worteluitlopers verwijderd. De artistieke uitdaging zat vooral in het componeren van al deze wat ongebruikelijke plantencombinaties tot een rijk gedetailleerde eenheid, in bovengenoemde kleuren, passend bij het gebouw en in de omgeving.

7Ter verwelkoming, bij de ingang, rijst een pol pampasgras Cortaderia selloana ‘Pumila’ boven het beukenblok uit. Links achter de vuurdoornheg is ‘Presse-papier’, het beeld van Marinus Boezem, nog net zichtbaar.

8‘Presse-papier’ van Marinus Boezem, januari 2016.

9Zicht vanaf de Eikenstraat in oktober. Op de voorgrond, net boven de heg, de kleinbloemige Aster lateriflorus ‘Bleke Bet’, daarachter o.a. pampasgras Cortaderia selloana en gesnoeide sneeuwbes Symphoricarpus alba.

10Juli 2015. Links vooraan de witbloeiende, compacte vlinderstruik Buddleja ‘White Ball’, de lichtgroene blaadjes zijn van de sneeuwbes, Symphoricarpus alba en rechts het blad van pampasgras Cortaderia selloana. Links op de achtergrond staat de smalbladige wilg Salix exigua, in het midden de duindoorn Hippophae rhamnoides met daarachter, tegen de gevel, de meidoorn.

11Links vooraan staat het geschoren wilgje Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, met daarachter o.a. de olijfwilg Elaeagnus ‘Quicksilver’, de smalbladige wilg Salix exigua en pampasgras Cortaderia selloana. Rechts Hydrangea paniculata ‘Little Lime’ en Hibiscus syriacus ‘Red Heart’. September 2015.

Architect Rob Moritz:
www.19hetatelier.nl 

Over beeldhouwer Marinus Boezem:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marinus_Boezem 
www.depaviljoens.nl/page/286 

www.mulder-eykelkamp.nl 

www.historischcentrumoverijssel.nl 

De Stentor

De Peperbus november 2012 

Bekijk hier het artikel

Bekijk hier het artikel

hco de stentor

hco de-peperbus-november-2012

Bedrijven en instellingen

thumb 1

Dominicanenklooster Zwolle

Het Dominicanenklooster te Zwolle dateert van 1902 en is in neogotische stijl ontworpen door de Limburgse architect Johannes Kayser, die zich met name in zijn latere werk liet inspireren door de noord Duitse baksteen gotiek.

Lees meer...

thumb header1 Stedelijk Museum Zwolle

Tuin Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

Lees meer...

thumb 2

Historisch Centrum Overijssel

Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Lees meer...

thumb rkkerkhofthumb

Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Lees meer...

tumbnail-tuinland-zwolle-klein

Tuinland Zwolle

Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.

Lees meer...

thumb 1-1 Nieuw Bergklooster de zonneborder in mei 2013-nieuw Custom

Nieuw Bergklooster

Wie vanuit Zwolle net voorbij het plaatsje Berkum onder het viaduct door rijdt en aan het begin van de Bergkloosterweg meteen linksaf slaat, komt op de parkeerplaats van de begraafplaats Nieuw Bergklooster.

Lees meer...

thumb tumbnail zonnehuis

Binnentuin in het Zonnehuis

Aan de Nijenhuislaan in de Zwolse wijk Stadshagen ligt het Zonnehuis, een verpleeghuis voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen