• 1 header mijn verborgen stadstuin augustus
 • 2 header mijn verborgen stadstuin oktober
 • 3 header mijn verborgen stadstuin maart
 • Mijn verborgen stadstuin

  Augustus

 • Mijn verborgen stadstuin

  Oktober

 • Mijn verborgen stadstuin

  Maart

De tuin van Harry Pierik is het paradijs.

De eerstgekomenen zijn het eerst gekomen
In de tuinen van geluk
Rustend op juwelen rustbanken
En er zijn gezellinnen met sprekende, grote ogen
Die als welbewaarde parels zijn.1

Dit citaat van de oosterse profeet in diens dierbare boek past bij de verborgen stadstuin van Harry Pierik. Weliswaar zijn hier geen met juwelen ingelegde bankjes, maar achter elke boom of heester ontdek je een nieuwe verrassing. Je voelt het geluk in dit spannende, tijdloze paradijs. Door al het groen leiden geheimzinnige paadjes je naar bomen vol bloesem en bloeiende juwelen in alle kleuren van de regenboog. Nooit heeft Harry een reis naar het oosten gemaakt, maar de sfeer in zijn groene droom en de geur van wilde bloemen daar, voeren je mee naar oosterse tuinen.

De tuin van Harry is voor mij net zo vertrouwd als de tuin van mijn vader. Elk hoekje, elk pad, elke muur, elke boom en elk bloemetje. Jarenlang ben ik hier iedere zondag geweest om met Harry mijn columns voor de Volkskrant door te nemen. De manuscripten van mijn eerste korte verhalen en romans heb ik met hem in zijn tuin gelezen. Het was in die tijd dat ik zijn talenten ontdekte.

Zelf wist hij misschien nog niet dat hij een klassieke Perzische tuinman was. Niet de tuinman uit het gedicht over de tuinman en de dood van P.N van Eyck, al heb ik hem wel de rozen loot na loot zien snoeien. Harry besefte nog niet dat hij goud in zijn handen had. Ik heb hem gezegd: "Harry je bent een groot tuinman. Laat de schoonheid van je werk aan anderen zien". Samen met onze gemeenschappelijke vriend Rodaan Al Galidi heb ik Harry Pierik zijn huis uit geduwd om zijn bijzondere groene handen aan iedereen te laten zien.

Kader Abdolah

1 Tevens citaat uit De tuinen van geluk, het een na laatste hoofdstuk van de roman Het huis van de moskee.

 

Over Kader Abdolah

kader abdolahDe van oorsprong Iraanse auteur Kader Abdolah maakte zich op latere leeftijd de Nederlandse taal eigen. Zijn werk behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse literatuur. Kader Abdolah (pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani) debuteerde in 1993 met De adelaars. Na zijn romans De reis van de lege flessen (1997) en Spijkerschrift (2000) brak hij bij het grote lezerspubliek door met Het huis van de moskee (2005), dat een oplage kent van ruim 300.000 exemplaren. Bij het verschijnen - in 2008 - van de Franse vertaling van dit boek bij Gallimard werd hem de prestigieuze Franse onderscheiding Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres toegekend. In datzelfde jaar publiceerde Abdolah De boodschapper en De Koran, twintig jaar nadat hij als politiek vluchteling naar Nederland kwam.


In het werk van Kader Abdolah (1954) staat het levensverhaal centraal. Zijn verhalen en romans hebben een sterke autobiografische inslag. In februari 2011 verschijnt naast het door hem geschreven boekenweekgeschenk ook Abdolahs nieuwe grote roman De koning. Zijn boeken zijn in 25 talen vertaald.

 

Bostuinen

thumb 11

De Coninckskamp in Ommen

In deze tuin te Ommen bevindt zich een grote verzameling varens, rododendrons en andere schaduw- en halfschaduwplanten. Een echte liefhebberstuin.

Lees meer...

thumb 1

Bloembedden voor het buiten van Rhijnvis Feith

Arcadische natuur, een directe afspiegeling van het paradijs, ja 'een Eden, met vreemde plantgewaschen', dat is wat Rhijnvis Feith voor ogen stond toen hij zijn geliefde park in het oostelijk deel van Boschwijk aan liet leggen.

Lees meer...

thumb 1 Agnietenberg. tumbnail

Bostuin Agnietenberg

Deze tuin ligt achter een bungalow en wordt voor een deel omzoomd door hoge coniferen, begrensd door een eikenbosje. De bewoners hebben mij benaderd met het verzoek om een deel van de tuin op nieuw in te richten.

Lees meer...

thumb 1 Villatuin bij Hattem

Bostuin in de buurt van Hattem

Aan de Veldweg in de bosrijke omgeving van het Gelderse plaatsje Hattem ontwierp ik in 2001 de glooiende tuin rondom een gloednieuwe villa.

Lees meer...

thumb header wapenveld1

Wapenveld

Deze tuin in het bos is in verschillende stappen opnieuw ingericht. We zijn begonnen met het directe uitzicht op het bos en de aankleding van de bosrand.

Lees meer...

tumbnail

Tuin aan een bosrand in Dalfsen.

Achtertuin bij een twee-onder-een-kapwoning met uitzicht op een meestal donkere bosrand.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen