• 8-IJburg-linksachter-zilverbladige-peer
  • IJburg, Amsterdam

    Linksachter zilverbladige peer, Pyrus salicifolia. Rechts Elaeagnus 'Quicksilver' en duindoorn.

    Eind september 2010

Dicht aan het water, op het steigereiland in de Amsterdamse wijk IJburg, ontwierp architect Tom Bergevoet een rijtjeshuis van drie verdiepingen met een glazen achtergevel.

De tuin vormt, conform de wens van de bewoners, een verbinding tussen het glas en het uitzicht: een onvervalst Hollands landschap van wilgen, wolken en water met aan de overkant van het IJmeer een rietkraag.

Hier heb ik gekozen voor een tuin met allerlei tinten zilvergrijs, doorweven met grassen en pluimen die ’s winters rijmen op het riet in de verte. Als verhardingsmateriaal is donker antracietkleurige basaltsplit toegepast voor de vloeiende terrasjes en het verbindende pad gevat in de donkergrijze randbegrenzing.

1-IJburg-770Augustus 2008, hoe het was.

 

schets1Grove, eerste schets, eigenlijk meer een krabbel in klad.

schets2Wat meer uitgewerkte schets die als uitgangspunt kan dienen om de lijnen van de terrasjes en het verbindende paadje uit te zetten.

4--Ijburg-770De lijnen zijn uitgezet. De donkergrijze randbegrenzing wordt volgens tekening bevestigd zodat de indeling van terrasjes, pad en borders ontstaat. September 2008.

5-IJburg-770Op het witte zand wordt worteldoek uitgerold, om onkruid te weren. Daaroverheen vormen grindplaten een solide ondergrond voor de donkergrijze bazaltsplit.

Als verhardingsmateriaal is donker antracietkleurige basaltsplit toegepast voor de vloeiende terrasjes en het verbindende pad gevat in de donkergrijze randbegrenzing.

6-IJburg-770IJburg, het landschap. september 2009

7-IJburg770Een jaar na aanleg, september 2009

8-IJburg-770Eind september 2010.

9-IJburg-770

10-IJburg-770Deel van het rechter bloembed met o.a. Sedum 'Matrona', september 2009

Deze tuin vormt, conform de wens van de bewoners, een verbinding tussen het glas en het uitzicht: een onvervalst Hollands landschap van wilgen, wolken en water met aan de overkant van het IJmeer een rietkraag.

Daarom heb ik hier gekozen voor een tuin met allerlei tinten zilvergrijs, doorweven met grassen en pluimen die 's winters rijmen op het riet in de verte.

11-IJburg-770Tussen het grijs van lavendel en Artemisia staan het winterse gras en de pluimen van hortensia. Aan de overkant van het IJmeer de rietkraag in de zelfde tinten. Januari 2011

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen