• header Custom
  • Voortuintje aan de rand van de stad

Aan een rustige straat aan de rand van Zwolle staat een door architect John van Dijk ontworpen vrijstaande woning.

Omdat de zijkanten van het huis bekleed zijn met een soort ‘reptielenhuid’ van blauwgrijze plaatjes, is er hier gekozen voor grijze Ardenner split op de paden en oprit. Deze blauwgrijstinten zitten ook in sommige bladeren van de beplanting waardoor voortuin en huis bij elkaar aansluiten. Daarnaast komt het bruin van de verschuifbare lamellenroosters, aan de voorgevel, terug in de warmere tinten van dit voortuintje. De kleine borders ontwikkelen zich geleidelijk aan tot een soort hoogpolige tapijtjes die uit de grijze split oprijzen.

1In het jaar van aanleg beginnen de planten al te groeien.

2Ruim een jaar na aanleg is er praktisch geen aarde meer te zien. Het ‘hoogpolig tapijt’ begint vorm te krijgen. Op de voorgrond het lichte, groendooraderde blad van Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, daarnaast o.a. de langbloeiende Geranium ‘Rosanne’. Daarachter de geelbruin bloeiende pluimen van Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’. Meer op de achtergrond de leverkleurige bloemen van Sedum ‘Matrona’ en de roze Sedum spectabile met achteraan langs het pad de laagblijvende jeneverbes Juniperus squamata ‘Blue star’.

3Augustus, ruim een jaar na aanleg met o.a. Hydrangea paniculata ‘Limelight’, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’, Geranium ‘Rosanne’ en de blauwe graspol Festuca glauca.

4Voortuin in september, vijf jaar na aanleg. Het oranjerode heestertje rechts is de laagblijvende Nandina domestica ‘Firepower’. Rechtsboven border tegen de zijkant van de oprit. Zie onderstaande foto.

5Border wat verderop aan de zijkant van de oprit, vijf jaar na aanleg, met o.a. Hydrangea paniculata ‘Limelight’, daarnaast enkele wintergroene heesters en varens zoals de bonte schijnhulst Osmanthus heterophyllus 'Aureomarginatus', de vingerplant Fatsia japonica met haar glanzende, exotische blad, in het midden de glansschildvaren Polystichum polyblepharum. Op de voorgrond het Kaukasisch vergeet-mij-nietje Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ en het lievevrouwebedstro Galium odoratum.

www.mtbarchitecten.nl/index.php?cat=22

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen