• header 1 Achtertuin thorbeckegracht
  • Thorbeckegracht

    Achtertuin

    September een jaar na aanleg.

Achter een monumentaal pand aan de Thorbeckegracht te Zwolle ligt een diepe stadstuin.

Deze tuin was nogal dichtgegroeid en onoverzichtelijk.

1-1-hoe-het-was-juni-2008-770Juni 2008 een dichtgegroeide groene soep.

2-DSCF6625-001-770Allerlei oude heesters en waaiboompjes zijn gesnoeid of verwijderd. De lijnen voor de verharding zijn uitgezet en er wordt witzand gestort als ondergrond voor terras en paden.

Aan mij de uitdaging om de bewoners vanaf het balkon, annex dakterras, uitzicht te geven op een paradijselijke tuin. Een tuin die vanuit het huis open en overzichtelijk is, maar tegelijkertijd spannend en besloten. Om een pijpenla-effect te voorkomen heb ik gekozen voor paden en terrassen in lijnen die in de breedte vloeien.

3-november-2008-770De tuin is net aangelegd. Paden lopen in vloeiende lijnen. De goudenregen rechts is gespaard. November 2008

4--september-2009-770De planten ontwikkelen zich. Links de gouden regen, rechts de wintergroene Magnolia grandiflora, september een jaar na aanleg.

1-september-2009-1-770Zicht op een deel van het terras met rechts van het midden de eindeloos bloeiende Geranium 'Rozanne'

6-september-2009-770Hoekje met schaduw- en halfschaduwplanten onder de gouden regen. In het midden tegen het donker geschilderde muurtje de decoratieve vingerplant. September een jaar na aanleg.

7-september-2009--770Zicht op een eilandbordertje met in het midden Solidago rugosa 'Fireworks'.

 

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen