• header1 Stedelijk Museum Zwolle
  • header 2 Stedelijk Museum Zwolle
  • Stedelijk Museum Zwolle

  • Stedelijk Museum Zwolle

Vanaf het terras bij het museumcafé kunt u genieten van een kopje koffie of thee.

1Tuin Stedelijk Museum Zwolle, hoe het in 2005 was, links bolesdoorn met meestal spekgladde vlonder. Rechts het terras naast het museum café. Linksachter, tegen de muur, de trompetklimmer en de moerbei.

In het aangrenzende grasveld, waar veel ruimte voor allerlei zomerse activiteiten is, staat de koelruit of blazenboom met haar ijle gele bloempluimen, gevolgd door blaasvormige koperkleurige vruchten. Deze oorspronkelijk uit het noorden van China afkomstige Koelreuteria paniculata zal uitgroeien tot een parasolvormige boom die met haar dubbel geveerde bladeren gefilterd licht doorlaat.

2De koelruit naast het terras met op de achtergrond linksonder een deel van het zestiende-eeuwse Drostenhuis en de sinds 1997 in gebruik genomen nieuwe vleugel die is ontworpen door de Zwolse architect Gerard van den Belt.

3Bloembed tegen het Drostenhuis met in het midden de trompetklimmer en rechts de moerbei.

Vanaf het terras ziet u bloembedden die passen bij de kleuren van de oude muren, ramen en kozijnen van het Drostenhuis. De planten staan niet meer in vlakken of groepen, maar zijn gerangschikt in onvoorspelbare ritmes. Verrassend en spannend, maar tegelijkertijd rustig, rustgevend en harmonieus, met kleur in elk seizoen.

4Door het grote grasveld is er ruimte voor exposities. RAW-sculptuur van Ronald A. Westerhuis in 2008.

5Bloembed met o.a. Buxus ‘Elegantissima’, Ceratostigma willmottianum en Juniperus squamata ‘Blue Star’.

6Bloembed vier jaar na aanleg.

7Bloembed tegen de achtergevel van het Drostenhuis, vier jaar na aanleg.

8Rechtsonder de frisblauwe bloemetjes van loodkruid Ceratostigma willmottianum.

9Detail van het bloembed tegen de achtergevel van het Drostenhuis. Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ en het loodkruid Ceratostigma willmottianum vormen een koel contrast met Chrysanthemum 'Dr. Tom Parr', een chrysantje met praktisch dezelfde kleur en textuur van de oude bakstenen erachter.

10Chrysanthemum 'Dr. Tom Parr' met haar oude bakstenenkleur en -textuur.

11Detail van de warm getinte border met op de voorgrond o.a. donker kruipend zenegroen Ajuga reptans 'Atropurpurea', blauwe dwergjeneverbes Juniperus squamata ‘Blue Star’ en Liriope muscari. Twee jaar na aanleg.

12Hemelse bamboe, Nandina domestica 'Firepower' bloeit niet of nauwelijks, maar is bladhoudend en verkleurt rood in de winter, waaraan ze haar cultivarnaam dankt.

13Detail van het bloembed met de rode pruikenboom Cotinus coggygria 'Purlple King', pluimhortensia Hydrangea paniculata en wijnruit Ruta graveolens 'Jackman's Blue'.

14Pluimhortensia Hydrangea paniculata 'Dharuma'.

Bij de herinrichting van de museumtuin zijn enkele oude planten als uitgangspunt gekozen. Zo groeien er tegen de achtergevel van het Drostenhuis een moerbei Morus nigra en een trompetklimmer Campsis radicans. Meer richting Peperbus, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek, rijst een monumentale taxus boven de tuin uit.

15Bloembed met o.a. Buxus ‘Elegantissima’, Ceratostigma willmottianum en Juniperus squamata ‘Blue Star’, vier jaar na aanleg.

16Klinkerpaadje achter het bloembed, langs de achtergevel van het Drostenhuis met zicht op een van de arduinstenen pompen. Rechts de trompetklimmer Campsis radicans.

 

Deze museumtuin die in de lente van 2006 is heringericht, wordt onderhouden door een groep vrijwilligers.
Voelt u er voor om mee te doen? Dan kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Links:

www.architectuurgids.nl   - gebouwen van gerard van den belt

www.stedelijkmuseumzwolle.nl 

www.ronaldawesterhuis.com 

 

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen