• header-secret-garden1
  • Secret Garden Zwolle

    Gevelgroen op onverwachte plekken.

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

1Geveltuin aan de Korte Smeden een jaar na aanleg. Met onder andere langbloeiende geraniums, diverse bladvormen en wintergroene grassen. Warme kleuren afgewisseld met grijsblauw, contrast en eenheid met de hardstenen puien van het winkelpand.

 

In opdracht van de stad Zwolle mocht ik het afgelopen jaar in de binnenstad ruim veertig geveltuintjes ontwerpen. Deze groene stroken zijn samen met het gemeentelijk groenonderhoud (ROVA) ingericht tegen gevels van allerlei stegen en straatjes in het Broerenkwartier en dan met name aan weerszijden van de Diezerstraat en op het Eiland.

 2

Driepistolengang , geveltuin op het noorden, ongeveer een jaar na inrichting met o.a. Mahonia, grassen, longkruid en winterharde fuchsia’s.

 3

Geveltuin aan de Korte Smeden een jaar na aanleg. Warme kleuren afgewisseld met grijsblauw, contrast en eenheid met de hardstenen puien van het winkelpand.

 4

Drie pistolengang, geveltuin op het noorden, ongeveer een jaar na inrichting. Kleurrijk met een variatie aan wintergroene heesters, varens en grassen, afgewisseld met diverse winterharde fuchsia’s.

 5

Geveltuin aan de Pijpebakkersstraat.

Hoe worden deze tuintjes gemaakt? Nadat de contouren met krijt op de stoep zijn getekend, volgt het straatwerk; stenen en zand eruit en daarna wordt er een solide kantafsluiting van betonbandjes aangebracht, stijlvol afgewerkt met een hoes van cortenstaal.

6Geveltuin aan de Nieuwstraat. Ook hier komen de blauwgrijstinten van een aantal planten terug in de puien.

 7

Geveltuin aan de Pijpebakkersstraat.

Minstens veertig centimeter diepe, rulle tuinaarde, vermengd met bentoniet staat garant voor groei en bloei op de meestal zanderige ondergrond tegen de gevels. Vervolgens zet ik alle potjes op de juiste plek en planten Gert Bruggeman en Bennie Herbrink, binnenstadtuinlieden van de ROVA, alles erin en werken de perken netjes af.

Stedelijk beheerder beplanting, Tsjerk Jelsma, bedacht voor dit project de naam Secret Garden, wat staat voor het verrassingselement van deze onderling verschillende geveltuinen op soms totaal onverwachte en verborgen plekken.

8Geveltuin op het noorden, Drie pistolengang.

9Geveltuin aan de Mandjesstraat.

 

10Gert Bruggeman, voorman van de ROVA in de binnenstad, plant het door mij uitgezette groen in een geveltuin aan de Spiegelstraat.

 

Elk perk is zorgvuldig gecomponeerd, vol details, altijd eenheid, alle seizoenen mooi en met een natuurlijke uitstraling. Soortenrijkdom is het toverwoord, uiteraard ook goed voor bijen, vlinders en andere insecten; zo zag ik onlangs een kleine vos door een van de geveltuinstraten fladderen.

Al deze tuintjes krijgen water uit een tankwagen van de ROVA en worden op enkele middagen per jaar, onder mijn leiding, gewied en geknipt door een enthousiaste groep vrijwilligers.

 

11Vrijwilligers aan het werk in de Korte Smeden.

 

12Vrijwilligers aan het wieden.

 

logo-tuinenstruinen

Lees ook mijn columns op tuinenstruinen.org:

"SECRET GARDEN ZWOLLE, Gevelgroen op onverwachte plekken".

"SECRET GARDEN ZWOLLE (2), Gevelgroen op onverwachte plekken, aanleg en onderhoud".

 

blogdelatablaDe Spaanse Maria Jose Holguin Alvarez heeft een weblog over tuinen, verspreid over de wereld. Onderstaand artikel gaat over de geveltuinen in Zwolle.

Secret Garden: Fachadas verdes en el centro de la ciudad holandesa de Zwolle.

 

Vrijwilligers onderhouden de Stadstuintjes van Secret Garden in de Zwolse binnenstad, gefilmd door Zwolle en omgeving tv events:

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen