• header
  • Baxter Building

    Zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Sinds december 2018 omlijst een royale en zeer gevarieerde groenstrook de gevels van dit hoekpand en die van enkele aangrenzende monumenten aan de Rapenburgerstraat.

1December 2018, een week na aanleg, 80 meter bloembed, 1.20 m breed. Terwijl het deel aan de Muiderstraat in de volle zon ligt, bevindt het deel om de hoek, aan de Rapenburgerstraat zich in de halfschaduw.

Deze sierlijke gevelborder, die ik heb mogen vormgeven, kwam tot stand dankzij samenwerking tussen Green City Buzz, haar zusterbedrijf Green Value Creation, Baxter Building, de gemeente Amsterdam en het Knowledge Mile Park.
Tachtig meter lange groene beleving en dan één meter twintig vanaf de gevel, grote afmetingen voor een geveltuin, uniek in Amsterdam.

2 December 2018, een week na aanleg, Muiderstraat 1, het witte gebouw rechts op de achtergrond is van de Hortus Botanicus Amsterdam.

Green City Buzz streeft ernaar de stad technisch, esthetisch en milieukundig te vergroenen.
Deze gevelborder is een showcase van hoe het kan: regenwaterbestendig, duurzaam en alle seizoenen groene beleving.
Deze zorgvuldig gecomponeerde, rijk gedetailleerde eenheid bestaat maar liefst uit 152 verschillende plantensoorten en cultuurvariëteiten, die qua kleur en andere eigenschappen precies zo zijn uitgekozen dat ze zowel bij het karakter van Baxter Building als bij de omgeving passen.

3Januari 2019, Muiderstraat 1 een maand na aanleg. foto: Green City Buzz.

De tuin blijft het hele jaar interessant: door variërende bloeitijden is er altijd wat te zien. De planten komen bovendien niet uit de kas, maar van het land. Dat maakt ze sterker, waardoor ze zich snel en stevig wortelen. Ook is er voor veel behaard blad gekozen, wat de planten niet alleen een zachte uitstraling geeft, zeg maar een hoog aaibaarheidsgehalte, maar wat vooral belangrijk is omdat deze haartjes extra goed fijnstof uit de lucht zullen filteren. Zo is deze gevelborder in meerdere opzichten écht duurzaam.

 4Bakken met planten voor de halfschaduw aan de Rapenburgerstraat.

Toen Tanja van der Knoop (Green City Buzz) mij benaderde om deze borders in te richten luidde haar verzoek: deze geveltuin graag helemaal in jouw stijl, alle seizoenen mooi, en wat de kleur betreft: bloei in zachtroze en hemelsblauwe tinten met hier en daar een purperroodbruin accent. Qua uitstraling en textuur zowel chique als aaibaar.

5December2018, net na aanleg. De torentjes van de Mozes- en Aäronkerk spiegelen in het glas.

 

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen