• header
  • Oostenburgergracht

    Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

1November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. Het gemarmerde blad van de kerstroos Helleborus x nigercors ‘Penny’s Pink’,de lichtgroene Carex oximensis ‘Everillo’, de bloeiende aartjes van Persicaria amplexicaulis ‘Orangofield’, Nandina domestica ‘ Firepower’ en het lichte oker van Heuchera ‘Caramel’.

Deze voormalige stoommachinefabriek is zorgvuldig gerestaureerd en doet nu dienst als short-stayplek met drieënveertig appartementen.

2November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. bloeiende Mahonia x media, Carex oximensis ‘Everillo’, de compacte Nandina domestica ‘ Firepower’, het dikke zilveren blad van Brunnera macrophylla ‘Seaheart’. Staalblauw zijn de blaadjes van Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ en monumentengroen Ilex meserveae ‘Blue Angel. Rechts het kopergroen van de herfstvaren Dryopteris erythrosora .

Tegen de monumentale gevel van dit pand prijkt aan weerskanten van de entree, sinds juni 2017, een brede, groene zoom. Deze zeer gevarieerde gevelborder meet veertig meter bij zestig centimeter.

3Juni 2017, net aangelegd, met rechtsonder Nandina domestica ‘Gulf Stream’

De overwegend wintergroene borders vormen een rijk gedetailleerde eenheid, ingetogen als geheel, maar kleurrijk in detail.
Enkele tinten verbinden gevel en stoep. Zo weerspiegelt het monumentengroen van de raamkozijnen in hulst en vooral ook in de donkergroene, met zilveren aderen gemarmerde bladeren van de kerstrozen.

4Heerlijk geurende Rosa ‘Diamond Jubilee’, juni 2018, een jaar na aanleg.

De horizontale, zachtgele baksteenbanden van het gebouw komen zowel terug in de crèmebonte Buxus sempervirens ‘Elegantissima’, als in het blad van Heuchera ‘Caramel’ en niet te vergeten in de geurende bloemen van Rosa ‘Diamond Jubilee’. Warmere bruinrode tinten zijn onder andere te vinden in het jonge blad van de diverse Nandina’s en in de aartjes van het perzikkruid.

 5November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. Nandina domestica ‘Gulf Stream’, Persicaria amplexicaulis ‘Orangofield’, het Kaukasische vergeet-mij-nietje met de groen dooraderde, zilveren bladeren, Brunnera macrophylla ‘Seaheart’, daarachter het blauwgrijze filigrain van Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ en het roodbruine blad van Heuchera ‘Fire Alarm’.

 

6September 2018 bijna anderhalf jaar na aanleg, met o.a. Het lichtgroene blad van Carex oximensis ‘Everillo’, de compacte hemelse bamboe, Nandina domestica ‘Gulf Stream’, de paarsbloeiende Liriope muscari ‘Moneymaker’, Persicaria amplexicaulis ‘Pink Elephant’, Verbena bonariensis ‘Lollypop’ en het auberginekleurige glimmende blad van het kruipend zenegroen, Ajuga reptans ‘Black Scallop’.


Als fris contrast met muur en stoep dient het lichtgroene blad van struikkamperfoelie en van bladhoudende zegge .

7Juni 2017, net aangelegd, met o.a. diverse Nandina domestica cultivars en helemaal vooraan Buxus sempervirens ‘Elegantissima’.

8Op een regenachtige novemberdag in 2017, ongeveer een half jaar na aanleg, met o.a. de monumentengroene Ilex ‘Blue Angel’, met daaronder het witbonte blad van de wintergroene kardinaalsmuts Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’, daarboven Fuchsia ‘Tom Thump’, rechtsonder de herfstvaren Dryopteris erythrosora, het auberginekleurige kruipend zenegroen Ajuga reptans ‘Black Scallop’, en het blauwgroene blad van de compacte wijnruit Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’.

 

Geveltuinen

tumbnail-secret-garden1

Secret Garden Zwolle

Kunnen strookjes van slechts enkele decimeters breed, tegen muren, een wezenlijke bijdrage leveren aan de vergroening van een steenrijke omgeving?

Lees meer...

tumbnail

Baxter Building Amsterdam

Op vijf minuten lopen vanaf het Rembrandthuis en de Stopera, tussen de Nederlandse filmacademie en de Hortus Botanicus - pal tegenover de Portugese Synagoge - staat het luxueuze zakencentrum en kantorencomplex Baxter Building.

Lees meer...

tumbnail

Oostenburgergracht Amsterdam

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied ben je binnen tien minuten bij Yays aan de Oostenburgergracht.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen