• header 1 belt-schutssloot
  • header 2 belt- schutssloot
  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

De eigenaren van deze tuin die aan de Kleine Belterwijde ligt, wilden graag een kleurrijk kader voor het omringende waterlandschap. En dan het liefst in primaire kleuren.

Aan de rand van de tuin heb ik allerlei vaste planten gepand, inderdaad in primaire kleuren, maar daartussenin staan ook planten die met bloem of blad een verbinding vormen met het omringende landschap.

1Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, en Geranium ‘Rozanne’ als kleurrijk kader van het oer-Hollandse waterlandschap met plompenbladeren en waterlelies en aan de overkant lisdodden en riet.

2De zilvergrijs tinten van het wilgenblad aan de overkant van de Kleine Belterwijde komen terug in de alsem, Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ die daarom tussen haar felgekleurde buren is gezet.

3De gele zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ als ijzersterke zomerbloeier.

4Toepassing van veel bloemen in primaire kleuren. In dit deel van de tuin staan de hergebruikte trosroosjes ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, Geranium ‘Rozanne’ en Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

5Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ tegen Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ en op de achtergrond Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’.

7Echinacea purpurea, Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’ en de langbloeiende Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ met een vleugje alsem en daarachter de Kleine Belterwijde.

6Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’, met onder andere Geranium ‘Rozanne’, Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’, Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. Op de achtergrond de Kleine Belterwijde.

8Februari 2010 het uitgangspunt en het verzoek om een laagblijvende, kleurrijke border om de hele tuin te ontwerpen.

9September 2010. Een laagblijvende, kleurrijke rand van de achtertuin als kader voor het uitzicht op de Kleine Belterwijde.

 

Kleinere tuinen

thumb 1 Twee stadstuintjes header en tumbnail

Twee stadstuintjes als één geheel

Deze twee buurtuintjes bevinden zich achter monumentale panden aan de rand van de binnenstad. Restjes oude muur herinneren aan de grens tussen beide percelen.

Lees meer...

thumb header  Kleinere tuin in de Aa-landen augustus 2011 Custom

Kleinere tuin in de Aa-landen

Deze kleinere tuin in de Zwolse wijk de Aa-landen biedt uitzicht op gemeentelijk groen.

Lees meer...

thumb tumbnail Custom

Voortuintje aan de rand van de stad

Aan een rustige straat aan de rand van Zwolle staat een door architect John van Dijk ontworpen vrijstaande woning.

Lees meer...

tumbnail-achtertuintje

Achtertuintje in Utrecht

Hoe kun je een kleine achtertuin veranderen in een groen binnenhofje? De grauwe natuurstenen, waar allerlei bloempotten op stonden, zijn vervangen door een terras van waaltjes en een paadje van kinderkopjes dat naar de schuur leidt.

Lees meer...

thumb header 1 Voortuin rijtjeshuis ongeveer twee jaar na aanleg Custom

Rijtjeshuis

Metamorfose van een voor- en achtertuintje bij een rijtjeshuis in Berkum.

Lees meer...

thumb 5-IJburg-eind-september-2010

IJburg, Amsterdam

Dicht aan het water, op het steigereiland in de Amsterdamse wijk IJburg, ontwierp architect Tom Bergevoet een rijtjeshuis van drie verdiepingen met een glazen achtergevel.

Lees meer...

thumb Lowbudgettuin. tumbnail

Lowbudgettuintje met veel goud en zilver

Achter dit rijtjeshuis uit de jaren vijftig biedt het uitzicht vooral méér rijtjeshuizen. Aan mij de uitdaging om met weinig budget hier een bijzondere tuin te maken, met minder zicht op de omgeving.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen