• maagjesbolwerk header Custom
  • Binnenhof van het Maagjesbolwerk

Om het gebied aan het eind van de Melkmarkt in Zwolle een nieuwe impuls te geven is er op de plek van het Maagjesbolwerk een groot woonwinkelcomplex gebouwd.

Architect Hans Ruijssenaars ontwierp dit nieuwe bastion waarbij de scherpe vormen van het voormalige verdedigingswerk uit de tachtigjarige oorlog en de lijn van het Zwarte Water in ere werden hersteld.

1Binnenhof Maagjesbolwerk, drie jaar na herinrichting.

Onder dit in 2003 in gebruik genomen Maagjesbolwerk bevindt zich een ruime parkeergarage. Boven het winkelcentrum ligt een door drie woonlagen omringde binnenhof. Centraal in deze, alleen voor bewoners toegankelijke binnentuin, doemt een glazen koepel op in een ringvormige plantenbak. Aan weerskanten ligt een driehoekig vlak met in het midden een lantaarnpaal.

2Vetplantenbed dat aan het vergrassen is, mei 2005.

In de ring waren twaalf veldesdoorns geplant en op de bodem van de bak groeide maagdenpalm. Beide pijlpuntvormige driehoeken waren bedekt door een vetplantenbed dat behoorlijk aan het vergrassen was.

Drie jaar na aanleg wilden de bewoners de binnenplaats graag veranderen. Ze richtten een tuincommissie op en vroegen mij om advies. Belangrijk uitgangspunt was om er een sfeervolle, bloemrijke ontmoetingsplek van te maken, passend in het architectonisch concept. Het plan is door de bewoners, onder mijn begeleiding, in twee fasen uitgevoerd.

Eerste fase

Allereerst werden de driehoeken aangepakt. Het sedumtapijt werd opgerold en verkocht, om plaats te maken voor rode mijnsplit. Om de lantaarns zijn boombankjes gezet. Daaronder staan potten met klimop en Lonicera japonica ’Hall’s Prolific’, die heerlijk geurend bloeien en de palen ook ’s winters aan het zicht onttrekken.

3Bewoners beplanten de bakken op het rode mijnsplit.

Tweepersoonsbankjes staan in een kring met daartussenin houten plantenbakken. Bij de inrichting van die bakken viel de keuze op makkelijk te onderhouden, lang bloeiende planten.

4Kring van bakken en bankjes op de rode mijnsplit. De witte pluimen zijn van de vroeg bloeiende pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Dharuma’. De groene bossen daarnaast zijn van de later bloeiende H. pan. ‘Lime Light’. Er is een begin gemaakt met de beplanting van heesters in de ring met veldesdoorns. Juni een jaar na aanleg.

5Klimop is niet alleen een klimmer maar ook een kruiper en hanger. Langzaam maar zeker transformeren de bakken in bloeiende klimopheuveltjes. Eind september, met doorkijk naar het Rodetorenplein.

6Eind september, twee jaar na aanleg, onder toeziend oog van de Peperbus. Hedera helix ‘Adam’, bonte klimop met kleine blaadjes vormt samen met eveneens bonte kardinaalsmuts een wintergroene ondergrond voor de beide pluimhortensia’s en de doorbloeiende Rosa ‘Bonica’ die in de winter glimmende, oranje bottels heeft.

Tweede fase

In de ringvormige plantenbak, tussen de veldesdoorns, op een bed van maagdenpalm, zijn allerlei vaste planten en bloeiende heesters gezet. Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ kreeg ook in deze ring een prominente plaats, samen met H. arborescens ‘Annabelle’ en H. paniculata ‘Kyushu’. Verder staan er allerlei rijkbloeiende heesters, vaste planten en hier en daar een wintergroene varen.

7Ring met rode duizendknoop, pluimhortensia en vlinderstruik, augustus drie jaar na aanleg. Op de achtergrond zijn de bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.

8Ring met veldesdoorn, rechts de glazen koepel.

9Ring met pluimhortensia en wintergroene varen. Op de achtergrond zijn bankjes en bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.

Link:
www.ruijssenaars.nl

Kleinere tuinen

thumb 1 Twee stadstuintjes header en tumbnail

Twee stadstuintjes als één geheel

Deze twee buurtuintjes bevinden zich achter monumentale panden aan de rand van de binnenstad. Restjes oude muur herinneren aan de grens tussen beide percelen.

Lees meer...

thumb header  Kleinere tuin in de Aa-landen augustus 2011 Custom

Kleinere tuin in de Aa-landen

Deze kleinere tuin in de Zwolse wijk de Aa-landen biedt uitzicht op gemeentelijk groen.

Lees meer...

thumb tumbnail Custom

Voortuintje aan de rand van de stad

Aan een rustige straat aan de rand van Zwolle staat een door architect John van Dijk ontworpen vrijstaande woning.

Lees meer...

tumbnail-achtertuintje

Achtertuintje in Utrecht

Hoe kun je een kleine achtertuin veranderen in een groen binnenhofje? De grauwe natuurstenen, waar allerlei bloempotten op stonden, zijn vervangen door een terras van waaltjes en een paadje van kinderkopjes dat naar de schuur leidt.

Lees meer...

thumb header 1 Voortuin rijtjeshuis ongeveer twee jaar na aanleg Custom

Rijtjeshuis

Metamorfose van een voor- en achtertuintje bij een rijtjeshuis in Berkum.

Lees meer...

thumb 5-IJburg-eind-september-2010

IJburg, Amsterdam

Dicht aan het water, op het steigereiland in de Amsterdamse wijk IJburg, ontwierp architect Tom Bergevoet een rijtjeshuis van drie verdiepingen met een glazen achtergevel.

Lees meer...

thumb Lowbudgettuin. tumbnail

Lowbudgettuintje met veel goud en zilver

Achter dit rijtjeshuis uit de jaren vijftig biedt het uitzicht vooral méér rijtjeshuizen. Aan mij de uitdaging om met weinig budget hier een bijzondere tuin te maken, met minder zicht op de omgeving.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen