• rooms katholiek kerkhof header Custom
  • Rooms Katholiek Kerkhof Zwolle

    Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

Aan de Bisschop Willebrandlaan, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Rooms Katholieke Kerkhof, sinds 1998 een rijksmonument.

De kleine plaquette, tegen een van de bakstenen pijlers van het toegangshek, vertelt ons dat deze grond geschonken is door baron van Lamsweerde, die op 5 juni 1842 de eerste steen heeft gelegd. Boven beide pijlers staan zandstenen tuinvazen met acanthusblad. Het oude deel van deze begraafplaats is omringd door een muurtje met een ezelsrug, een constructie waarbij de stenen in een hoek van 45 graden worden gemetseld en die haar naam dankt aan de vorm van het juk op de rug van een ezel. Achter het smeedijzeren hek begint het klinkerpad dat de ingang met de verderop gelegen kapel verbindt. Ongeveer halverwege deze centrale as domineert een groot negentiende-eeuws gietijzeren kruisbeeld.

1December 2012. Het derde bloembed is plantklaar gemaakt. De tegels op het hoofdpad via de crucifix naar de kapel zijn in 2014 vervangen door waaltjes.

Oorspronkelijk is deze begraafplaats aangelegd alsof het de vloer van een kerk betreft. Zerk aan zerk, nagenoeg zonder tussenruimte; veel steen dus. Het bestuur vroeg mij het kerkhof groener te maken. Waar ook maar enigszins ruimte was, heb ik bloembedden ingericht in ‘Roomse kleuren’. Groen uiteraard, maar vooral ook veel rood- en paarstinten, scharlaken en purper dus, met een knipoog naar de soutanes van bisschoppen en kardinalen. Hier en daar heb ik er wat spatjes wit, lichtgeel en blauw aan toegevoegd.

2Bloembedden tegenover het baarhuisje in september, met o.a. Fuchsia magellanica, Fuchsia ‘Mrs. Popple’, Aster thomsonii, Centranthus ruber ‘Albus’, Festuca glauca en het pijpenstrootje Molinia caerulea ‘Moorflamme’.


Meteen links van de ingang bevindt zich het baarhuisje met daartegenover, bij de kindergrafjes, de eerste bloembedden in allerlei ‘Roomse tinten’. Het derde bloembed, haaks op de eerste twee, ligt parallel aan het klinkerpad op de hoofdas.

3Bloembedden bij de kindergrafjes in september met o.a. Fuchsia magellanica, Fuchsia ‘Mrs. Popple’, Aster thomsonii, Centranthus ruber ‘Albus’, Liriope muscari ‘Moneymaker’, Geranium ‘Rozanne’ en Sedum ‘Red Cauli’.
De langste paden transformeren geleidelijk in laantjes want er zijn- waar mogelijk - ook tussen de graven, verschillende bomen met volle kronen, boven oog- en graafmachinehoogte toegevoegd. Deze bloesemende boompjes die vanaf de nazomer vaak bessen dragen, bieden het hele jaar door schoonheid. Bovendien onttrekken zij, meer en meer, delen minder fraaie omgeving aan het oog.

4Baarhuisje met daartegenover de bloembedden achter de kindergrafjes. Rechts de grote linden als groene wand langs de westzijde van het kerkhof .
In de oudere delen van het kerkhof, waar de meeste zerken liggen, is gezocht naar ruimte voor onder andere buxus en hulst. In verschillende hoeken op kruisingen van paden zijn gevarieerde kleine borders als bloeiende groenpunten ingericht.

5Grote buxus is op allerlei plekken in het oudere gedeelte van de begraafplaats geplant

6Op de hoeken van de paden ontstaan miniborders.

Uitbreidinsgedeelte

Het nieuwe, door landschaps- en begraafplaatsarchitect Ada Wille, in 1996 ontworpen stuk van het Roomse Kerkhof wordt het uitbreidingsgedeelte genoemd. Als afsluiting van het terrein loopt een dijk van klei over de volle breedte langs de zuidkant. Nadat het gras is afgeplagd, de dijk grondig gewied en de bodem losgewoeld, is de beplanting erin gezet.

7De met gras begroeide kleidijk, vlak voor de afplagging, december 2012.

8Dijk in het uitbreidingsgedeelte, najaar 2014. Met o.a. Aster ‘Treffpunkt’, de karmijnrode aster A. novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’, Persicaria amplexicaulis, Perovskia ‘Little Spire’, Verbena bonariensis en de vaste zonnebloem Helianthus ‘Lemon Queen’

9De dijk is inmiddels in de zomer van 2015 al wat dichter begroeid met o.a. Rosa ‘Bonica’, Geranium ’Rozanne’, Buddleja ‘White Ball’. Daaronder, aan de rand van het gras, staat het blauwgroene jeneverbesje Juniperus squamanta ‘Blue Star’.
Bovenop de dijk staan grote heesters en kleine bomen zoals een diversiteit aan vlinderstruiken, hortensia, Cotoneaster, Viburnum en Photinia. Een belangrijke rol spelen de Physocarpus ‘Diabolo’ de pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ en de rode judasboom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’.

10Zomer 2015 tegen de dijk met o.a. Rosa ‘Lavender Dream’, Perovskia ‘Little Spire’, Hydrangea paniculata ‘Dharuma’ (L) , H.p. ‘Little Lime’(M) en H.p. ‘Dart’s Little Dot’(R).
Bovengenoemde roodbladige heesters zijn zo geplaatst dat de middag- en avondzon door de bladeren schijnt, wat een sfeer van gebrandschilderde vensters oproept. Bovendien zorgen ze voor meer hoogte bovenop de dijk, terwijl ze naadloos aansluiten op de vaste planten en grassen in dit lange bloembed. Door deze heesters heen groeien en bloeien diverse violette, rood paarse en blauwe Clematissen.

11Dijkbegroeiing begin oktober 2015. Met o.a. de herfstvaren Dryopteris erythrosora, Hydrangea paniculata ‘Dharuma’, Geranium ’Rozanne’, Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’, Molinia caerulea ‘Moorflamme’ en Solidago rugosa ‘Fireworks’.

12Oktober 2015. Met o.a. ijzerhard Verbena bonariensis, Aster novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’, de vaste zonnebloem Helianthus ‘Lemon Queen’ en het gloedvolle blad van de rode pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’.

13Oktober 2015. Met o.a. ijzerhard Verbena bonariensis, de karmijnrode aster A. novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’, de lichtgele pluimen van de niet woekerende en lang bloeiende guldenroede Solidago rugosa ‘Fireworks’ (L.M.), met daarachter Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ en de vaste zonnebloem Helianthus ‘Lemon Queen’ (R.M.).

14Namiddaglicht met o.a. het ijzerhard Verbena bonariensis, de gele pluimen van Solidago rugosa ‘Fireworks’ en Aster novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’. Bovenop de dijk gloeien de roodbruine balderen van de judasboom Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (L) en de pruikenboom Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ (M).

In het uitbreidingsgedeelte van het Roomse Kerkhof vormt deze dijk, die de zuidkant afsluit, een kleurrijke apotheose met haar zeer gevarieerde eenheid van beplanting.

www.rkkerkhofzwolle.nl 
www.adawille.nl 

De Peperbus 15 mei 2013

rooms-katholiek-kerkhof

pdfrooms-katholiek-kerkhof.pdf

 

Kleinere tuinen

thumb 1 Twee stadstuintjes header en tumbnail

Twee stadstuintjes als één geheel

Deze twee buurtuintjes bevinden zich achter monumentale panden aan de rand van de binnenstad. Restjes oude muur herinneren aan de grens tussen beide percelen.

Lees meer...

thumb header  Kleinere tuin in de Aa-landen augustus 2011 Custom

Kleinere tuin in de Aa-landen

Deze kleinere tuin in de Zwolse wijk de Aa-landen biedt uitzicht op gemeentelijk groen.

Lees meer...

thumb tumbnail Custom

Voortuintje aan de rand van de stad

Aan een rustige straat aan de rand van Zwolle staat een door architect John van Dijk ontworpen vrijstaande woning.

Lees meer...

tumbnail-achtertuintje

Achtertuintje in Utrecht

Hoe kun je een kleine achtertuin veranderen in een groen binnenhofje? De grauwe natuurstenen, waar allerlei bloempotten op stonden, zijn vervangen door een terras van waaltjes en een paadje van kinderkopjes dat naar de schuur leidt.

Lees meer...

thumb header 1 Voortuin rijtjeshuis ongeveer twee jaar na aanleg Custom

Rijtjeshuis

Metamorfose van een voor- en achtertuintje bij een rijtjeshuis in Berkum.

Lees meer...

thumb 5-IJburg-eind-september-2010

IJburg, Amsterdam

Dicht aan het water, op het steigereiland in de Amsterdamse wijk IJburg, ontwierp architect Tom Bergevoet een rijtjeshuis van drie verdiepingen met een glazen achtergevel.

Lees meer...

thumb Lowbudgettuin. tumbnail

Lowbudgettuintje met veel goud en zilver

Achter dit rijtjeshuis uit de jaren vijftig biedt het uitzicht vooral méér rijtjeshuizen. Aan mij de uitdaging om met weinig budget hier een bijzondere tuin te maken, met minder zicht op de omgeving.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen