• header 1 belt-schutssloot
  • header 2 belt- schutssloot
  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

De eigenaren van deze tuin die aan de Kleine Belterwijde ligt, wilden graag een kleurrijk kader voor het omringende waterlandschap. En dan het liefst in primaire kleuren.

Aan de rand van de tuin heb ik allerlei vaste planten gepand, inderdaad in primaire kleuren, maar daartussenin staan ook planten die met bloem of blad een verbinding vormen met het omringende landschap.

1Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, en Geranium ‘Rozanne’ als kleurrijk kader van het oer-Hollandse waterlandschap met plompenbladeren en waterlelies en aan de overkant lisdodden en riet.

2De zilvergrijs tinten van het wilgenblad aan de overkant van de Kleine Belterwijde komen terug in de alsem, Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ die daarom tussen haar felgekleurde buren is gezet.

3De gele zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ als ijzersterke zomerbloeier.

4Toepassing van veel bloemen in primaire kleuren. In dit deel van de tuin staan de hergebruikte trosroosjes ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, Geranium ‘Rozanne’ en Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

5Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ tegen Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ en op de achtergrond Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’.

7Echinacea purpurea, Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’ en de langbloeiende Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ met een vleugje alsem en daarachter de Kleine Belterwijde.

6Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’, met onder andere Geranium ‘Rozanne’, Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’, Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. Op de achtergrond de Kleine Belterwijde.

8Februari 2010 het uitgangspunt en het verzoek om een laagblijvende, kleurrijke border om de hele tuin te ontwerpen.

9September 2010. Een laagblijvende, kleurrijke rand van de achtertuin als kader voor het uitzicht op de Kleine Belterwijde.

 

Landelijke tuinen

thumb header de Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin

De Sallandse Landschapstuin ligt in de luwte van hoge eiken, terwijl vanuit het Noordwesten het landschap binnenstroomt.

Lees meer...

thumb belt-schutssloot tumbnail

Belt-Schutssloot, kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap.

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

Lees meer...

thumb tumbnail

Boerderijtuin op landgoed de Gunne

Een onverhard eikenlaantje leidt naar een gerenoveerde boerderij in het landgoed de Gunne. De door de eigenaren van het landgoed aangeplante fruitbomen vormden een uitgangspunt voor het ontwerp.

Lees meer...

emst-tumbnail-klein

Emst, tuin bij minicamping Uylkenshof

Rust en groene ruimte. Dat was wat de eigenaren zochten toen ze in 2005 aan de rand van de Veluwe een boerderijtje met wat weiland kochten, omringd door elzen en eiken.

Lees meer...

thumb tumbnail 2

Landelijke tuin met twee grote vijvers

Aan de rand van Laag-Zuthem, bij Heino, ligt een tuin met twee vijvers. De oude vijver is vanuit het huis zichtbaar achter een poort van treurwilgen, terwijl het stille water is omzoomd door hoog opgaande wilgen, elzen en eiken.

Lees meer...

Tumbnail-Zwartsluis-klein

Zwartsluis, een landelijke dorpstuin met veel speelruimte

Achter het huis dat ooit is laten bouwen door de familie Buisman, fabrikant van gebrande suiker voor bij de koffie, ligt een ruime tuin met een groot grasveld.

Lees meer...

thumb 1 Aan het Zwarte water

Aan het Zwarte Water

Deze achtertuin gaat naadloos over in het Hollandse landschap, waar lucht en water, riet en wilgen de hoofdrol spelen.

Lees meer...

thumb tumbnail  boerenbloementuin

Een bonte boerenbloementuin in Wilp

Eigenaar Bennie Huisman over zijn boerenbloementuin:

Lees meer...

thumb header en tumbnail Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Boerderijtuin in de buurtschap Haerst

Om dit verbouwde boerderijtje bevond zich een tuin met onder andere wat oudere rododendronhybriden.

Lees meer...

thumb tumbnail leutingewolde

Herinrichting van een landelijke tuin te Leutingewolde

De bewoners van deze landelijk gelegen plek in het noorden van Drenthe hebben mij benaderd om hun tuin aan te passen. Ze wilden graag borders in vloeiende lijnen en met meer afwisseling en volume.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen