• header 1 belt-schutssloot
  • header 2 belt- schutssloot
  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

  • Belt-Schutssloot

    kleurrijk kader onder Hollands waterlandschap

Te midden van de rietlanden, in de kop van Overijssel, ligt het idyllische Belt-Schutssloot, een toeristische waterdorpje, dat is ontstaan door vervening.

De eigenaren van deze tuin die aan de Kleine Belterwijde ligt, wilden graag een kleurrijk kader voor het omringende waterlandschap. En dan het liefst in primaire kleuren.

Aan de rand van de tuin heb ik allerlei vaste planten gepand, inderdaad in primaire kleuren, maar daartussenin staan ook planten die met bloem of blad een verbinding vormen met het omringende landschap.

1Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, en Geranium ‘Rozanne’ als kleurrijk kader van het oer-Hollandse waterlandschap met plompenbladeren en waterlelies en aan de overkant lisdodden en riet.

2De zilvergrijs tinten van het wilgenblad aan de overkant van de Kleine Belterwijde komen terug in de alsem, Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ die daarom tussen haar felgekleurde buren is gezet.

3De gele zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ als ijzersterke zomerbloeier.

4Toepassing van veel bloemen in primaire kleuren. In dit deel van de tuin staan de hergebruikte trosroosjes ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’, Geranium ‘Rozanne’ en Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

5Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ tegen Artemisia arborescens ‘Powis Castle’ en op de achtergrond Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’.

7Echinacea purpurea, Rosa ‘Fairy Dance’, Sedum ‘Matrona’ en de langbloeiende Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ met een vleugje alsem en daarachter de Kleine Belterwijde.

6Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’, met onder andere Geranium ‘Rozanne’, Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’, Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’. Op de achtergrond de Kleine Belterwijde.

8Februari 2010 het uitgangspunt en het verzoek om een laagblijvende, kleurrijke border om de hele tuin te ontwerpen.

9September 2010. Een laagblijvende, kleurrijke rand van de achtertuin als kader voor het uitzicht op de Kleine Belterwijde.

 

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen