• 8-IJburg-linksachter-zilverbladige-peer
  • IJburg, Amsterdam

    Linksachter zilverbladige peer, Pyrus salicifolia. Rechts Elaeagnus 'Quicksilver' en duindoorn.

    Eind september 2010

Dicht aan het water, op het steigereiland in de Amsterdamse wijk IJburg, ontwierp architect Tom Bergevoet een rijtjeshuis van drie verdiepingen met een glazen achtergevel.

De tuin vormt, conform de wens van de bewoners, een verbinding tussen het glas en het uitzicht: een onvervalst Hollands landschap van wilgen, wolken en water met aan de overkant van het IJmeer een rietkraag.

Hier heb ik gekozen voor een tuin met allerlei tinten zilvergrijs, doorweven met grassen en pluimen die ’s winters rijmen op het riet in de verte. Als verhardingsmateriaal is donker antracietkleurige basaltsplit toegepast voor de vloeiende terrasjes en het verbindende pad gevat in de donkergrijze randbegrenzing.

1-IJburg-770Augustus 2008, hoe het was.

 

schets1Grove, eerste schets, eigenlijk meer een krabbel in klad.

schets2Wat meer uitgewerkte schets die als uitgangspunt kan dienen om de lijnen van de terrasjes en het verbindende paadje uit te zetten.

4--Ijburg-770De lijnen zijn uitgezet. De donkergrijze randbegrenzing wordt volgens tekening bevestigd zodat de indeling van terrasjes, pad en borders ontstaat. September 2008.

5-IJburg-770Op het witte zand wordt worteldoek uitgerold, om onkruid te weren. Daaroverheen vormen grindplaten een solide ondergrond voor de donkergrijze bazaltsplit.

Als verhardingsmateriaal is donker antracietkleurige basaltsplit toegepast voor de vloeiende terrasjes en het verbindende pad gevat in de donkergrijze randbegrenzing.

6-IJburg-770IJburg, het landschap. september 2009

7-IJburg770Een jaar na aanleg, september 2009

8-IJburg-770Eind september 2010.

9-IJburg-770

10-IJburg-770Deel van het rechter bloembed met o.a. Sedum 'Matrona', september 2009

Deze tuin vormt, conform de wens van de bewoners, een verbinding tussen het glas en het uitzicht: een onvervalst Hollands landschap van wilgen, wolken en water met aan de overkant van het IJmeer een rietkraag.

Daarom heb ik hier gekozen voor een tuin met allerlei tinten zilvergrijs, doorweven met grassen en pluimen die 's winters rijmen op het riet in de verte.

11-IJburg-770Tussen het grijs van lavendel en Artemisia staan het winterse gras en de pluimen van hortensia. Aan de overkant van het IJmeer de rietkraag in de zelfde tinten. Januari 2011

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen