• header 1 Voortuin rijtjeshuis ongeveer twee jaar na aanleg Custom
  • Rijtjeshuis

    Voortuin ruitjeshuis

    Ongeveer twee jaar na aanleg.

Metamorfose van een voor- en achtertuintje bij een rijtjeshuis in Berkum.


De voortuin

voortuin-augustus-2011-770De situatie in augustus 2011, een rechttoe rechtaan tegelpad, een gazon en een border.

1-1-voortuin-770Bijna twee jaar later, de trottoirtegels hebben plaatsgemaakt voor een vloeiend klinkerpad.

De bewoners gingen zelf aan de slag. De tegels en het gazon werden verwijderd en de waardevolle planten tijdelijk op een zeil gezet en bij zonnig weer afgedekt. Nadat ik de lijnen van de bloembedden en paden heb uitgezet, hebben ze gestraat, waarbij hun eigen grote verzameling opgestapelde klinkers goed van pas kwam. Daarna, toen de borders plantklaar waren gemaakt, heb ik de hergebruikte en nieuwe planten op de goede plek gezet.

1-1-DSC 0102-770

Achtertuin

achtertuin-augustus-2011-770Oude situatie met in het oog springende schutting. De lijnen van het grasveld, het paadje, het stapelmuurtje lopen in een afgeronde hoek, waardoor dit achtertuintje rechthoekig is.

1-1-achtertuin-2-770Ongeveer twee jaar later lopen de lijnen vloeiend. De beplanting bedekt langzaam maar zeker de inmiddels donkergroen geverfde schutting.

1-1-achtertuin-3-770Detail van het verhoogde bloembed achter het stapelmuurtje van bakstenen.

1-DSCF4358-002-770Hoekje in de achtertuin.

1-1-achtertuin-770Dit hoekje is veranderd in een miniborder, waardoor het geheel van de achtertuin groener wordt. Twee jaar na herinrichting.

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen