• header 1 Achtertuin thorbeckegracht
  • Thorbeckegracht

    Achtertuin

    September een jaar na aanleg.

Achter een monumentaal pand aan de Thorbeckegracht te Zwolle ligt een diepe stadstuin.

Deze tuin was nogal dichtgegroeid en onoverzichtelijk.

1-1-hoe-het-was-juni-2008-770Juni 2008 een dichtgegroeide groene soep.

2-DSCF6625-001-770Allerlei oude heesters en waaiboompjes zijn gesnoeid of verwijderd. De lijnen voor de verharding zijn uitgezet en er wordt witzand gestort als ondergrond voor terras en paden.

Aan mij de uitdaging om de bewoners vanaf het balkon, annex dakterras, uitzicht te geven op een paradijselijke tuin. Een tuin die vanuit het huis open en overzichtelijk is, maar tegelijkertijd spannend en besloten. Om een pijpenla-effect te voorkomen heb ik gekozen voor paden en terrassen in lijnen die in de breedte vloeien.

3-november-2008-770De tuin is net aangelegd. Paden lopen in vloeiende lijnen. De goudenregen rechts is gespaard. November 2008

4--september-2009-770De planten ontwikkelen zich. Links de gouden regen, rechts de wintergroene Magnolia grandiflora, september een jaar na aanleg.

1-september-2009-1-770Zicht op een deel van het terras met rechts van het midden de eindeloos bloeiende Geranium 'Rozanne'

6-september-2009-770Hoekje met schaduw- en halfschaduwplanten onder de gouden regen. In het midden tegen het donker geschilderde muurtje de decoratieve vingerplant. September een jaar na aanleg.

7-september-2009--770Zicht op een eilandbordertje met in het midden Solidago rugosa 'Fireworks'.

 

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen