• header havixholt Custom
 • header havixholt 2 Custom
 • header havixholt 3 Custom
 • Havixholt

  Een kleurrijk verhoogd bloembed op het noorden

 • Havixholt

  Een kleurrijk verhoogd bloembed op het noorden

 • Havixholt

  Een kleurrijk verhoogd bloembed op het noorden

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Links van de ingang vormen betonnen muurtjes een grote plantenbak. In 2009 heeft de vereniging van eigenaren mij benaderd om dit verhoogde bed, dat op het noorden ligt, in te richten. Uitgangspunt voor het ontwerp vormde de hoge muur van het appartementencomplex met hoofdzakelijk rood genuanceerde bakstenen, hier en daar afgewisseld met enkele blauwgrijs getinte stenen.

1Elementen uit de rood genuanceerde stenen en het raam zijn terug te vinden in de bloemen, bladeren en bessen, september 2013

Langzaam maar zeker vormen gebouw en tuin een twee-eenheid. Het bloembed gaat meer en meer de vorm aannemen van een bosrand of een helling die uit de muur tevoorschijn lijkt te komen, alsof ook de achtergrond een bodem is waaruit deze gemengde border zich ontwikkelt.

2Op de achtergrond staan heesters en kleine bomen met donkere bladeren, zoals Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ en Sambucus nigra ‘Black Beauty’, augustus 2014.


Ontwikkeling

3De grote plantenbak aan de noordzijde van het appartementencomplex Havixholt. Het onkruid zal worden verwijderd en de grond wordt verbeterd, december 2009.

4Augustus 2010: de planten staan er een half jaar in. De etiketten blijven het eerste jaar in de grond met het oog op eventuele vervanging als er een exemplaar wegvalt.

5Vaste planten, zoals Fuchsia magellanica, en allerlei grassen beginnen te groeien. De heesters hebben wat meer tijd nodig, november 2012.

6Links, gedeeltelijk voor het raam, bloeit Thalictrum delavayi ‘Ankum’, daarnaast tegen de muur de donkerpaarse Buddleja ‘Black Knight’, rechts vooraan bloeit Persicaria amplexicaulis ‘Orangefield’, september 2011.

7Links diverse pluimhortensia’s en in het midden het Chinese prachtriet Miscanthus ‘Kleine Silberspinne’ met o.a. Rodgersia pinnata ‘Superba’, Fuchsia magellanica en de diep rood paarse hortensia Hydrangea ‘Merveille Sanguine’, September 2013.

8Linksboven het Chinese prachtriet Miscanthus ‘Kleine Silberspinne met o.a. Rodgersia pinnata ‘Superba’, Fuchsia magellanica en de diep rood paarse hortensia Hydrangea ‘Merveille Sanguine’, September 2013

9Linksboven ontwikkelt zich de rode hazelaar, Corylus maxima ‘Purpurea’, die, samen met Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ en de donkere vlier Sambucus nigra ‘Black Beauty’, een mooie overgang vormt naar de muur op de achtergrond. Deze rode hazelaar zal als hoogste plant in deze tuin, vaasvormig uitgroeien tot vier, vijf meter, augustus 2014.

LINK:
www.dlhgroep.nl

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen