• header1
  • header2
  • Secret Village, Amsterdam Centrum

  • Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

1Bloembakken en -kuipen en gevelgroen fleuren de Sint Jorisstraat op.

Deze BIZ, waarvan alle ondernemers in de straat lid zijn, fungeert als motor achter de plannen voor de Reguliersdwarsstraat en heeft in nauwe samenwerking met horecaondernemers, vastgoedeigenaren, stadsdeel Centrum en andere belanghebbenden een integraal plan gemaakt onder de naam Secret Village.

2Bloemkuip van één bij twee meter in de Reguliersdwarsstraat.

De bevlogen Tanja van der Knoop (substainable urban developer) heeft mij benaderd met de vraag om het groen in Secret Village vorm te geven door de geveltuinen, het verticale groen en de beplanting in de bloembakken en - kuipen te ontwerpen. Het resultaat is het zichtbare product van een inspirerende samenwerking.

3Geveltuintje in het wat meer beschaduwde deel van de Reguliersdwarsstraat.

4Bloemkuip Reguliersdwarsstraat, hoek Geelvincksteeg.

 En zo zijn dé gay ontmoetingsstraat bij uitstek, met de aangrenzende Geelvincksteeg, Sint Jorisstraat en Openhartsteeg in 2016 getransformeerd in Secret Village.

5Bloemkuip Reguliersdwarsstraat tijdens de opening.

6Bloemkuip Reguliersdwarsstraat.

Secret verwijst hier naar de verborgen, classicistische grachtentuinen, waar diverse restaurants, richting Herengracht, een terras hebben en in Village klinkt niet alleen Gay Village door, maar ook het besloten, bijna dorpse karakter van het centrale deel van deze straat.

7Geveltuin aan de Sint Jorisstraat richting Bloemensingel.

8Bloemkuip in de Reguliersdwarsstraat met op de achtergrond het Carltonhotel aan de Vijzelstraat.
De groene aankleding van de straat in de vorm van geveltuinen, bloemkuipen en klimplanten, maakt deze plek overdag aantrekkelijker om doorheen te wandelen en op een terrasje neer te strijken.

9Sint Jorisstraat richting Reguliersdwarsstraat.

10Sint Jorisstraat richting Bloemensingel.

11In de Openhartsteeg.

12Bloembakken en -kuipen aan de Sint Jorisstraat.
Voor het avond- en nachtpubliek zal de straat veiliger worden gemaakt door een afsluiting met verrijdbare plantenbakken en door het inschakelen van straatgastheren.

13Rechthoekige houten kuipen in de vorm van orangeriebakken.
Naast groen, schoon en veilig, is de gezamenlijke dag openstelling van met name de horecabedrijven belangrijk. Alle logistiek en vuilophaal vindt daardoor in de ochtend plaats. Ook is ingezet op een schonere straat met asbaktegels en grotere vuilnisbakken om zwerfafval tegen te gaan. Daarnaast onderzoeken de ondernemers en stadsdeel Centrum verschillende mogelijkheden om fiets parkeren in goede banen te leiden.

Dé gay uitgaansstraat van weleer zal weer het hart van de stad worden, een soort oase met geveltuinen, en met bloemkuipen die het voetgangersgebied afbakenen.

14Geveltuin Sint Jorisstraat richting bloemensingel.

De Irakees Nederlandse schrijver en dichter Rodaan Al Galidi schreef over dit groene project onderstaand gedicht:

Secret Village

Duizenden haastige
schoenen trappen
op iedere steen
in Amsterdam.

Daarom is elk blad er een hemel
en elke tak
een groene horizon.
Nu
zal de lente Secret Village vinden
en er haar gekleurde tent opzetten.
In de Reguliersdwars
zal het groen een eindeloze zin zijn
in het boek van het leven.

Van de Openhartsteeg
is iedere knop een jungle,

In Sint-Joris en de Geelvinck
elke bloem een wolk.

Rodaan Al Galidi

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

Lees meer...

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

Lees meer...

thumb rotonde tumbnail Custom

Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Lees meer...

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

Lees meer...

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

Lees meer...

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen