• header kantoortuin
  • Kantoortuin Venhoeven CS, Amsterdam

Ruim vijf minuten lopen vanaf Artis, aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam bevindt zich het kantoor van Venhoeven CS, een internationaal ontwerpbureau voor duurzame, geïntegreerde en intelligente architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

1Kantoortuin bij Venhoeven CS met rechts de goudpalm Chrysalidocarpus lutescens, daarvoor Phylodendron xanadu en de stevige bladeren van de nestvaren Asplenium nidus. Tegen de pilaar met tufsteenblokken staat een Schefflera arbolicola, links daarvan het blad van Spathiphyllum ‘Sensation’.

 

De opdracht van Tanja van der Knoop (Green City Buzz) was duidelijk: niet alleen hier en daar een pot of bak met planten maar meer een soort binnen-landschap. 'We willen graag dat de mensen hier het gevoel krijgen dat ze rondom een tropische tuin werken'. Dit project is uitgevoerd door hoveniersbedrijf Rötgers & Van Ingen.

2In het midden staat de goudpalm Chrysalidocarpus lutescens, links Phylodendron xanadu, Monstera deliciosa en linksboven tegen het tufstenen zuiltje een Schefflera arbolicola. Rechts vooraan het grijsgroene varenblad van Phlebodium aureum. 

Binnen een constructie van tufsteen hebben we een mini-regenwoud gemaakt. De poreuze tufsteen geeft een minimale vloerbelasting en raakt langzaam maar zeker begroeid. Deze blokken vormen een plantenbak van ongeveer drie bij vier meter en worden ook om de pilaar gestapeld zodat luchtwortels zich kunnen hechten waardoor het geheel geleidelijk aan steeds natuurlijker wordt.

 3Druppelslangen worden door de hoveniers over de bodem tussen de planten gevlochten.

 Hoewel ik gekozen heb voor planten die zich ook kunnen ontwikkelen in de schaduw, is er toch wat extra verlichting boven de bak aangebracht. Om regelmatig water te kunnen geven, hebben de hoveniers druppelslangen over de aarde tussen de planten geweven Hierop kan dan een tuinslang worden aangesloten.

4De gele tuinslang is gekoppeld aan de druppelslang zodat het water gelijkmatig over de bak verdeeld wordt. Aan de pilaar met tufstenen hangt het zilvergroene Spaanse mos, Tillandsia usneoides. Links daarvan het spatelvormige blad van Spathiphyllum ‘Sensation’, daarboven Schefflera arbolicola, daarachter de goudpalm Chrysalidocarpus lutescens en links de boomvaren Dicksonia antarctica. Rechts het blad van de gatenplant, Monstera deliciosa en de nestvaren Asplenium nidus.

5De boomvaren Dicksonia antarctica met links vooraan in de hoek de hertshoornvaren Platycerium bifurcatum met aan weerskanten de grijsgroene Phlebodium aureum. Rechts Phylodendron xanadu. Midden bovenin Schefflera arbolicola.

Groen verfraait niet alleen, maar is ook goed voor de fysieke en mentale gezondheid en verhoogt bovendien de productiviteit in een werkruimte. Groen absorbeert CO2, fijnstof en hitte én groen verhoogt de luchtvochtigheid. Kortom groen zorgt voor betere luchtkwaliteit, minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 6De boomvaren Dicksonia antarctica met links vooraan in de hoek de hertshoornvaren Platycerium bifurcatum rechts de grijsgroene Phlebodium aureum. Rechtsboven Schefflera arbolicola.

7Links tegen de pilaar Spathiphyllum ‘Sensation’, rechts daarvan de vingerplant Monstera deliciosa en Schefflera arbolicola met Spaans mos aan het tufstenen muurtje, rechts onder de nestvaren Asplenium nidus met daarboven het blad van Phylodendron xanadu en de goudpalm Chrysalidocarpus lutescens. Links bovenin Schefflera arbolicola.


8Links de boomvaren Dicksonia antarctica met Phylodendron xanadu en de grijsgroene Phlebodium aureum. Daarnaast Spathiphyllum ‘Sensation’, geurende bloemen met witte schutbladen en vooraan in de hoek een jonger exemplaar van Dicksonia antarctica, dan de gatenplant Monstera deliciosa en helemaal bovenin de kroon van Schefflera arbolicola.

Het volgende citaat is van Helga Lasschuijt, General Manager, VenhoevenCS architecture + urbanism:
‘Het groen is geweldig. De planten verbeteren het luchtklimaat op kantoor. Het voelt gewoon fijner. Het werkt ook echt antistress: als het even tegenzit, neem je de sproeier en ga je de planten water geven. Dat is een heerlijk, mindful moment en ik zie dat collega’s dat ook doen. De nabijheid van zo’n kantoortuin stimuleert ons ook in ons werk na te denken over groen- en hoe het beter kan’.


Iedereen op het kantoor beschikt over onderstaand verzorgingsdocument:

plantlistpdf2018.06_Plant_list.pdf

 

Tropische binnentuinen

tumbnail

Kantoortuin Venhoeven CS, Amsterdam

Ruim vijf minuten lopen vanaf Artis, aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam bevindt zich het kantoor van Venhoeven CS, een internationaal ontwerpbureau voor duurzame, geïntegreerde en intelligente architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

Lees meer...

tumbnail

Serre

Om meer exotische planten te kunnen herbergen en een mooie groene verbinding te maken tussen huis en tuin, hebben we sinds de zomer van 2012 een nieuwe serre.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen