• header serre
  • Serre

Om meer exotische planten te kunnen herbergen en een mooie groene verbinding te maken tussen huis en tuin, hebben we sinds de zomer van 2012 een nieuwe serre.

1Diverse bromelia’s, waaronder Guzmania, Friesea en Tillandsia, in combinatie met varens en bladplanten zoals Phylodendron xanadu. Buiten staat de winterharde banaan Musa basjoo.


Naar eigen ontwerp is onze serre gebouwd door Serre Exclusief. Zonwerend glas gevat in zwartgroen gecoate aluminium, goed geïsoleerd en met vloerverwarming onder de antracietkleurige tegels. De pleisterlaag is afgebikt waardoor de oorspronkelijke buitenmuur uit 1895 tevoorschijn kwam.

2De serre vanonder de linde, achterin het ‘voorportaal’ van de verborgen stadstuin.


3Phyllocactus anguliger, heerlijk geurende nachtbloeiende, Mexicaanse bladcactus.


4Paphiopedilum lowii, venusschoen uit Zuidoost-Azië.

5Twee epifyten, het venusschoentje Paphiopedilum villosum en de vleesetende tropische bekerplant Nepenthes alata.

Bovenin tegen de oude muur is een stevige horizontale stang verankerd. Door de bladeren zijn de tot haken omgebogen stukken ijzerdraad die aan die stang hangen, praktisch onzichtbaar. Daar zijn dan weer allerlei bakken en potten aan bevestigd met orchideeën, bromelia's, tropische bekerplanten en nachtbloeiende bladcactussen. Zo ontwikkelt zich een plantengordijn met een steeds grotere verscheidenheid aan soorten.

6Dendrobium hercoglossum, een epifytische orchidee uit Zuidoost-Azië.

7Marniera chrysocardium uit Mexico met haar grote varenachtige blad en geurende bloemen voor één nacht.

8Paphiopedilum ‘Pinoccio’, venusschoen.

Dagelijks wordt het blad beneveld en eens in de twee, drie weken stap ik op de trapleer om alle planten flink te begieten én te inspecteren op wolluis en andere lastige parasieten.

9


10Vleermuisplant, Tacca chantrieri uit Zuidoost-Azië.

11Op de verwarmde vloer staan bakken met venusschoentjes en andere orchideeën. Buiten, achter de glazen deur baltst de goudfazanthaan voor zijn hen. Op het gras pikken de huismussen hun dagelijkse graantje mee.

12Diverse bromelia’s, waaronder Guzmania, Friesea en Tillandsia, in combinatie met varens en bladplanten zoals Phylodendron xanadu, Phlebodium aureum en Schefflera arbolicola. Buiten staat de winterharde banaan Musa basjoo.

13In de plantenbak voor de glazen deur: Paphiopedilum niveum x wenshanense, venusschoentje uit Zuidoost-Azië.

14In de bak voor de glazen deur: Paphiopedilum micranthum, venusschoentje uit Zuidoost-Azië.

Het tijdschrift Buitenleven heeft in het nummer van maart 2019 een artikel over onze serre gepubliceerd:

buitenlevenpdfBL02_Tropische_planten.pdf

 

 

Tropische binnentuinen

tumbnail

Kantoortuin Venhoeven CS, Amsterdam

Ruim vijf minuten lopen vanaf Artis, aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam bevindt zich het kantoor van Venhoeven CS, een internationaal ontwerpbureau voor duurzame, geïntegreerde en intelligente architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

Lees meer...

tumbnail

Serre

Om meer exotische planten te kunnen herbergen en een mooie groene verbinding te maken tussen huis en tuin, hebben we sinds de zomer van 2012 een nieuwe serre.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen