• header Custom
  • Voortuintje aan de rand van de stad

Aan een rustige straat aan de rand van Zwolle staat een door architect John van Dijk ontworpen vrijstaande woning.

Omdat de zijkanten van het huis bekleed zijn met een soort ‘reptielenhuid’ van blauwgrijze plaatjes, is er hier gekozen voor grijze Ardenner split op de paden en oprit. Deze blauwgrijstinten zitten ook in sommige bladeren van de beplanting waardoor voortuin en huis bij elkaar aansluiten. Daarnaast komt het bruin van de verschuifbare lamellenroosters, aan de voorgevel, terug in de warmere tinten van dit voortuintje. De kleine borders ontwikkelen zich geleidelijk aan tot een soort hoogpolige tapijtjes die uit de grijze split oprijzen.

1In het jaar van aanleg beginnen de planten al te groeien.

2Ruim een jaar na aanleg is er praktisch geen aarde meer te zien. Het ‘hoogpolig tapijt’ begint vorm te krijgen. Op de voorgrond het lichte, groendooraderde blad van Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, daarnaast o.a. de langbloeiende Geranium ‘Rosanne’. Daarachter de geelbruin bloeiende pluimen van Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’. Meer op de achtergrond de leverkleurige bloemen van Sedum ‘Matrona’ en de roze Sedum spectabile met achteraan langs het pad de laagblijvende jeneverbes Juniperus squamata ‘Blue star’.

3Augustus, ruim een jaar na aanleg met o.a. Hydrangea paniculata ‘Limelight’, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’, Geranium ‘Rosanne’ en de blauwe graspol Festuca glauca.

4Voortuin in september, vijf jaar na aanleg. Het oranjerode heestertje rechts is de laagblijvende Nandina domestica ‘Firepower’. Rechtsboven border tegen de zijkant van de oprit. Zie onderstaande foto.

5Border wat verderop aan de zijkant van de oprit, vijf jaar na aanleg, met o.a. Hydrangea paniculata ‘Limelight’, daarnaast enkele wintergroene heesters en varens zoals de bonte schijnhulst Osmanthus heterophyllus 'Aureomarginatus', de vingerplant Fatsia japonica met haar glanzende, exotische blad, in het midden de glansschildvaren Polystichum polyblepharum. Op de voorgrond het Kaukasisch vergeet-mij-nietje Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ en het lievevrouwebedstro Galium odoratum.

www.mtbarchitecten.nl/index.php?cat=22

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen