• header 1 Achtertuin thorbeckegracht
  • Thorbeckegracht

    Achtertuin

    September een jaar na aanleg.

Achter een monumentaal pand aan de Thorbeckegracht te Zwolle ligt een diepe stadstuin.

Deze tuin was nogal dichtgegroeid en onoverzichtelijk.

1-1-hoe-het-was-juni-2008-770Juni 2008 een dichtgegroeide groene soep.

2-DSCF6625-001-770Allerlei oude heesters en waaiboompjes zijn gesnoeid of verwijderd. De lijnen voor de verharding zijn uitgezet en er wordt witzand gestort als ondergrond voor terras en paden.

Aan mij de uitdaging om de bewoners vanaf het balkon, annex dakterras, uitzicht te geven op een paradijselijke tuin. Een tuin die vanuit het huis open en overzichtelijk is, maar tegelijkertijd spannend en besloten. Om een pijpenla-effect te voorkomen heb ik gekozen voor paden en terrassen in lijnen die in de breedte vloeien.

3-november-2008-770De tuin is net aangelegd. Paden lopen in vloeiende lijnen. De goudenregen rechts is gespaard. November 2008

4--september-2009-770De planten ontwikkelen zich. Links de gouden regen, rechts de wintergroene Magnolia grandiflora, september een jaar na aanleg.

1-september-2009-1-770Zicht op een deel van het terras met rechts van het midden de eindeloos bloeiende Geranium 'Rozanne'

6-september-2009-770Hoekje met schaduw- en halfschaduwplanten onder de gouden regen. In het midden tegen het donker geschilderde muurtje de decoratieve vingerplant. September een jaar na aanleg.

7-september-2009--770Zicht op een eilandbordertje met in het midden Solidago rugosa 'Fireworks'.

 

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen