Achter twee aan elkaar grenzende panden in Deventer ligt een Louis le Roy-tuin. In 1966 hebben Riet Reitsema en Jón Kristinsson het architecten- en ingenieursbureau Kristinsson B.V. opgericht.
Onder hun leiding groeide dit uit tot een bureau dat zich specialiseert in duurzaam en energiezuinig bouwen. In 2012 ontwierp Jón Kristinsson de Villa Flora op de Floriade 2012 in Venlo, een zelfvoorzienende tentoonstellingskas. Van 1992 tot 2001 was Jón Kristinsson hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit te Delft. Geen wonder dat zich achter hun huis en achter het aangrenzende architectenbureau een Louis Le Roy-tuin bevond.
Links op de voorgrond Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’. De rode aartjes zijn van Persicaria amplexicaulis. Op het verhoogde bloembed rechts onder meer grote teunisbloem en Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.
Le Roy, vooral beroemd in de jaren zeventig, met name door zijn middenberm van de Kennedylaan in Heerenveen en zijn eco-kathedraal in Mildam, vond het proces belangrijker dan het resultaat.
Mens en natuur moeten volgens hem in een langdurig proces een grote complexiteit ontwikkelen. Hij verwerkte in zijn projecten veel afval van stratenmakers en stapelde er muren van. Dit moest een uitgangssituatie bieden voor de natuur om het weer te begroeien. De tegenstelling van deze tuin met de keurig aangeharkte en gemaaide gazonnetjes leverde hem de bijnaam "wilde tuinman" op.
Nadat Riet en Jón in 2006 mijn verborgen stadstuin bezochten, hebben ze mij uitgenodigd om in hun tuin wat meer kleur te brengen. Behoud van de sfeer van deze plek maar met minder proces en wat meer resultaat op kortere termijn.
Het straatwerk en de stapelmuurtjes zijn klaar. De grond is verbeterd en in dit deel van de tuin geschikt gemaakt voor allerlei schaduwplanten, november 2006.
Met respect voor de principes van Le Roy zijn de stapelmuurtjes en het straatwerk volledig aangepast en gerenoveerd. Diverse oude materialen, zoals bakstenen, klinkers en stoeptegels zijn hergebruikt en in vloeiende lijnen gelegd en gestapeld. De grond in de verhoogde bedden is verbeterd en geschikt gemaakt voor meer diversiteit in de beplanting.
Beide tuinen vormen een twee-eenheid met een zonnig - en een wat meer beschaduwd deel, in het midden gescheiden door een gietijzeren hek.
Hoewel het van oorsprong een Le Roy-tuin is, vindt er regelmatig onderhoud plaats. Met name het wieden en knippen staan garant voor kleur en afwisseling in de bloembedden.
Het beschaduwde deel achter het woonhuis, links achter het gietijzeren hek de zonzijde achter het bedrijfspand. September 2007.
Oude stoeptegels zijn aan barrels geslagen en op een ruim terras in nieuwe patronen gelegd.
Hergebruik van oude materialen. Muurtjes van op elkaar gestapelde klinkers, een pad met stoeptegels, een enkele grindtegel en hier en daar een ijzeren rooster voor de afwatering.
Schaduwdeel met achter het gietijzeren hekje de zonnige kant van de tuin achter het bedrijfspand.
Het plantklare zonnige deel gezien vanuit het bedrijfspand, november 2006.
Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het wieden en knippen. September 2007.
Doorkijkje vanaf het bedrijfspand. Oktober 2010.
Stapelmuurtjes en paadjes met allerlei zaailingen waarvan er straks na de wiedbeurt enkele mogen blijven staan. Oktober 2010.
Over Jón Kristinsson:
www.kristinsson.nl
Over Louis Le Roy:
www.ecokathedraal.nl
www.stichtingtijd.nl/nl/ecokathedralen