• header
  • Villa Landwijk

    Bloemenweitje aan een drukke winkelstraat.

Bloemenweitje aan een drukke winkelstraat.

Nauwelijks honderd meter bij mijn verborgen stadstuin vandaan, in de richting van het centrum van de stad, ontwierp ik in 2008 de ongeveer 40 vierkante meter grote, kleurrijke voortuin van Villa Landwijk.

1Eind september, anderhalf jaar na aanleg.

Dit huis werd in 1884 gebouwd door de stichting Sint Vincentius, een Rooms Katholieke liefdadigheidsvereniging. Landwijk diende als weeshuis om verwaarloosde kinderen op te vangen. Maar al twee jaar na de bouw werd dit pand overgenomen door een tuinder, die er zijn eigen gekweekte bloemen aan huis verkocht.

2Juli, acht jaar na aanleg met o.a. ruwe smele Deschampsia cespitosa.

Ongeveer een eeuw later - een aantal jaren geleden - dreigde dit pand te verpauperen. Het stond leeg en werd gekraakt, maar inmiddels is het opgeknapt en weer bewoond. Aan mij de uitdaging om hier, pal aan een drukke winkelstraat, een bloemrijk voortuintje te maken.

3Juni, acht jaar na aanleg.

4De voortuin is door de hovenier plantklaar gemaakt. Een vloeiend klinkerpaadje leidt naar de voordeur

5De tuin is net ingeplant en er is dus nog veel aarde zichtbaar.

6In het jaar van aanleg. De voortuin die nu nog vlak is zal over enkele jaren uitgroeien tot een bloeiende ‘heuvel’.

Mijn keuze viel op kleuren van bloemen en blad die passen bij de in warme tinten beschilderde gevel en de bakstenen muur van de buren. Daarnaast heb ik contrasten aangebracht in bruin, paars, lila en blauw. Niet gehinderd door heg of hek, doemt dit bloembed op uit de stoep en gaat het geleidelijk meer en meer op een heuveltje lijken.

7Een jaar na aanleg. De bodem is bedekt.

8 Eind september, anderhalf jaar na aanleg. Het ‘heuveltje’ begint te groeien.

9Patchwork met oa Potentilla suffruticosa 'Red Ace', Geranium 'Rozanne en diverse Heuchera's.

10Oktober, twee jaar na aanleg.
Bij de inrichting van de tuin tipten voorbijgangers dat ik er beter een hekje of hegje voorlangs kon zetten, ter bescherming. Natuurlijk, alles van waarde is weerloos en dat geldt vooral ook voor openbaargroen, maar ik ben er bovenal van overtuigd dat schoonheid respect afdwingt. Enkele jaren na aanleg heeft de voortuin van villa Landwijk zich aan deze drukke winkelstraat, met bussen, auto’s, fietsers en wandelaars, ontwikkeld tot een bloemenvalleitje, waar menigeen bij stilstaat om te luisteren naar de gonzende hommels en het gezoem van de bijen én het snorren van de kolibrievlinder.

11Acht jaar na aanleg, met pluimen van ruwe smele en blad van rode judasboom in avondzon.

 

harryvoorvillalandwijk

pdfTuinontwerper_Pierik_fleurt_Landwijk.pdf

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen