• header1170
  • Formeel tuintje in de stad

Verscholen achter hagen van taxus en hulst, midden in een oude stadswijk, ligt dit formeel ingerichte tuintje van de familie Ruitenberg. www.ruitenbergantiquair.com.Vier met buxusheggetjes omzoomde plantvakken zijn opgebouwd in een klassiek patroon.

1 okt 2013

Tussen de buxusheggetjes stond veel vrouwenmantel en lavendel. Maar voor lavendel is in deze tuin net iets te weinig licht. De eigenaren vroegen mij de plantvakken spannender te maken. Meer afwisseling en toch harmonieus; een rijk gedetailleerde eenheid in allerlei tinten groen, onder andere afgewisseld met zilvergrijs en aubergine. En bloei.

2 juni 2013 net aangelegdDe buxus is lager en smaller geknipt en afgerond. De nieuwe beplanting staat in de vakken.

3 april 2014Het volgende voorjaar. De heggetjes hebben zich hersteld van het zware snoeiwerk en de planten beginnen zich te ontwikkelen.
De iets afgeronde heggetjes worden zo geknipt dat de voorkant lager is dan het achterste deel, een beetje de constructie van een liggend venster, maar dan zonder raam. Het voordeel hiervan is dat je zittend op het terras in de plantvakken kijkt en kunt genieten van het veelkleurige tapijt.

4 juli 2014Juli een jaar na aanleg.

5 juli 2014 1Juli, een jaar na aanleg. De fuchsia’s en pluimhortensia’s staan in volle bloei en de troggen zijn gevuld met rode pelargoniums.
De antieke troggen en plantenbakken worden niet aangepast maar jaarlijks na de ijsheiligen vol geplant met rode pelargoniums, mooi complementair met het geschoren groen.

6 augHet linker achterste bloembed, augustus, drie jaar na aanleg. Met Hydrangea paniculata ‘Lime Light’, rechts de wintergroene struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’, daarboven Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’. Uiterst links de langzaam groeiende Nandina domestica ‘Gulf Stream’, daarvoor Dryopteris erythrosora en in het midden Rodgersia pinnata ‘Superba’ alles op een ondergrond van slaapkamergeluk Soleirolia soleirolii.

7 oktober 2014 1Oktober, een jaar na aanleg. Met o.a. Hydrangea paniculata ‘Lime Light’, de wintergroene struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’, de laagblijvende Nandina domestica ‘Gulf Stream’, Dryopteris erythrosora, een Heuchera hybride en slaapkamergeluk.

8 oktober 2014 2Oktober met op de voorgrond o.a. donkerbladig zenegroen Ajuga reptans ‘Atropurpurea’. In het vak rechtsachter staan o.a. Hydrangea paniculata ‘Lime Light’, Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’, Dryopteris erythrosora en de Corsicaanse kerstroos Helleborus argutifolia.

9 november 2014 2November, een jaar na aanleg, het rechter vak met o.a. Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ en de tongvaren Asplenium scolopendrium.

10 -november 2014 1November, een jaar na aanleg. Het linker vak.
Helaas zijn de heggetjes, kegels en bollen aangetast door de beruchte buxusschimmel (Cylindrocladium), die met name onder warme en broeierige weersomstandigheden toeslaat. Knip de aangetaste delen weg en verwijder dit afgeknipte materiaal, dat schimmelsporen bevat, uit de tuin. En reinig het snoeigereedschap. Zorg voor een goed bodemleven en gebruik eventueel een plantversterkend middel. In deze tuin ontwikkelen schimmelziekte en genezing zich vanuit de voorste heggetjes naar de achterste. De voorste buxusheggetjes en sommige kegels zijn inmiddels vrijwel volledig hersteld.

11 augHet voorste linker bed in augustus, drie jaar na aanleg. Met o.a. Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’, Geranium ‘Rozanne’, Juniperus squamanta ‘Blue Star’ en Hydrangea serrata ‘Speading Beauty’. Uiterst links en rechts schuin weglopend is zichtbaar dat de heg van dit vak zich herstelt van de buxusschimmel. Het voorste deel is volledig hersteld maar rechts horizontaal naar het midden loopt het net aangetaste heggetje van het achterste deel.

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen