• header 2 Custom
  • Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Past daar ook een bloembed met een natuurlijke uitstraling bij?
De bewoners keken uit op een praktisch dode paardenkastanje én werden geconfronteerd met een bungalow in aanbouw, dicht tegen de erfafscheiding aan.

1Bloembed tegen de erfafscheiding juli 2009.

2Doorkijk naar border. Juli, een jaar na aanleg.

Hoe kun je van min vijftig plus tweehonderd maken? De zieke kastanje werd gerooid en daarna is de grond plantklaar gemaakt. Door op de achtergrond wintergroene coniferen en blad houdende heesters en kleine bomen te planten wordt het huis van de buren in korte tijd aan het zicht onttrokken, terwijl de border dan een verbinding zal vormen met de boomtoppen in de verte, waardoor de groene ruimte groter lijkt te worden.
Het rechthoekige zwembad, met haar nieuwe, strakke omlijsting van antracietkleurige oudhollandse tegels, past bij bovengenoemde weelderige border en vormt er tegelijkertijd een treffend contrast mee.

3Zicht op het zwembad en op het huis van de buren in aanbouw, de ligusterheg en de grindtegels worden vervangen, februari 2008.

4Dezelfde plek in juli 2009. De ligusterheg heeft plaatsgemaakt voor taxus en de grindtegels zijn vervangen door antracietkleurige oudhollandse tegels. De wintergroene heesters en bomen op de achtergrond in het bloembed ‘gummen’ het huis van de buren bijna uit. Langzaam maar zeker vormt datzelfde bloembed een visuele verbinding met de bomen in de verte.

5Het bloembed in het jaar van aanleg, oktober 2008.

6Het strakke, rechthoekige zwembad met daarachter het bloembed voor de nieuwe bungalow van de buren, juli 2009.

7Gemengd bloembed met vaste planten, grassen en heesters als afscheiding. Juli 2009

8Detail van het bloembed met onder andere Liriope muscari, het kruipend zenegroen Ajuga reptens ‘Atropurpurea’, Sedum 'Matrona', Dryopteris erythrosora de wintergroene varen met koperkleurig jong blad, Potentilla fruticosa ‘Daydawn’, Aster lateriflorus ’Horizontalis’ en Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’.

9Oplopend bloembed, rechts van het midden de sierpeer met zilverachtig blad, Pyrus salicifolia ‘Pendula’, eind juli 2009.

10Datzelfde bloembed, met aangrenzend grasveld en het strakke tegelpad bij het zwembad, juli 2009.

11Links een deel van de border, rechts het zwembad met strakke lijnen, daarachter een glimp van de vijver, juli 2009.

Grote vijver met natuurlijke uitstraling

De dichtgeslibde vijver achter het huis is in de nazomer leeg gebaggerd en uitgediept. In oktober zijn de oevers beplant met woekerende bodembedekkers en hortensia’s. Bovendien is er een wandelpaadje rondom de vijver aangelegd.

12De vijver wordt uitgebaggerd, augustus 2008.

13De vijver is uitgebaggerd en er staat weer water in. De oevers zijn onder andere beplant met de bodembedekkende smeerwortel Symphytum grandiflorum ‘Hidcote Blue’ en hortensia’s Hydrangea serrata ‘Bluebird’, oktober 2008.

14Hydrangea serrata ‘Bluebird’ juli 2015

15Hydrangea serrata ‘Bluebird’ en Hydrangea arborescens juli 2015

16Hydrangea serrata ‘Bluebird’ met bijpassende zomerse hemel, spiegelend in de vijver, juli 2015.

17Oever met onder andere de struisvaren Matteuccia struthiopteris, Darmera peltata en Hydrangea serrata ‘Bluebird’. Onder de treurwilg staat Iris ensata, juli 2015.

 

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen