• header-1-vaassen
  • header 2 vaassen Custom
  • Vaassen

  • Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

1De vijver en het valleitje van de voortuin in het jaar van aanleg. De rand van de vijver is hier nog duidelijk zichtbaar, juli 2004.

2De vijver en het valleitje lijken al bijna naadloos in elkaar over te lopen, juni 2007

3Vijver en valleitje vormen een twee-eenheid. Rechts vooraan en links staat snoekkruid, september 2007.

4Voortuin in november 2008, vier jaar na herinrichting.

5Voortuin in november 2014, tien jaar na herinrichting. Links aan de rand van de vijver staat onder andere het wintergroene dubbelloof (Blechnum spicant). Rechts eveneens bladhoudend de tongvaren (Phyllitis scolopendrium) en herfstvaren (Dryopteris erythrosora).

6Valleitje met onder meer het bijenkorfje Prunella grandiflora, Acena microphylla, een Helleborus hybride en prikneus (Lychnis coronaria) tegen een achtergrond van bloeiende heesters, juni 2007.

7Het valleitje in november 2008. Het zilvergrijs van lavendel en Helichrysum komt terug in het blad van de Buddleja op de achtergrond.

8De vijver in november met links het kastanjehouten hekje naar de achtertuin.

9Slingerpaadje in de achtertuin. Rechts staat een Gelderse roos (Viburnum opulus). Achter de hortensia (Hydrangea macrophylla ‘Hamburg’) ligt, opzij van het huis, de vijver met daarachter de voortuin.

Ontwikkeling achtertuin

De achtertuin bestond uit een groot grasveld met fruitbomen, begrensd door een met gaas afgezette moestuin en een kennel. De bewoners wilden meer kleur en variatie in mooi opgebouwde borders, maar het ruimtelijk effect van het grasveld en het uizicht over het landschap met enkele huizen wilden ze graag behouden.

10De achtertuin in maart 2005 met moestuin en kennel. Rechts een vierkant buxusheggetje om een kruidenbed.
Aan de rand van het gras heb ik een vloeiende lijn getrokken om de smalle borders te markeren die het grasveld omzomen zodat er een druppelvorm ontstaat die naar achteren toe wat uitwaaiert. Waar nodig vloeit een paadje van gras of verharding naar de moestuin, de kennel of de heg achterin, zodat die makkelijk geknipt kan worden.

11Bloembedden rijzen op uit het grasveld, dat met haar druppelvorm ruimtelijk werkt, begin september 2007. Rechts vooraan een van de kruidentuintjes gevat in een afgerond buxusheggetje met daarnaast het aangelegde, vloeiende klinkerpad naar de kennel. Het graspaadje verderop leidt naar de moestuin, die voldoende licht krijgt maar vanuit de tuin aan het zicht onttrokken is door de gemengde border tegen het gaas.

12Diezelfde plek zeven jaar later, dus negen jaar na aanleg, eind september 2014. Het druppelvormige gazon omzoomd door bloembedden.

14Het meer beschaduwde linkerdeel van de achtertuin, juni 2007.

13Muurtje dat haaks op het huis staat, met aan weerszijden smalle, laagblijvende gemengde borders met onder andere Hydrangea serrata ‘Spreading Beauty’. Van hieruit onzichtbaar loopt links achter het zitje het paadje richting de vijver en de voortuin, oktober 2014.

15Zicht op de achterkant van het huis met links achter het bloembed de onzichtbaar geworden moestuin, september 2007.

beeldhouwenmetgroen

pdfLees het artikel uit Landleven over deze tuin.

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen