• header 1 Custom
  • header 2 Custom
  • Ad Leones, Ede

  • Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Een echte liefhebberstuin waar oude heesters en bomen hun plek behielden, andere zijn bij de herinrichting verplaatst en er zijn vele nieuwe planten toegevoegd.
Vanuit het hoger gelegen deel van deze verborgen tuin mondt een beekje uit in de centraal gelegen vijver.

1Border en vijver in de achtertuin, ruim twee jaar na aanleg.

 

1-1-DSC 0183De achtertuin in september ruim twee jaar na aanleg.

3De net aangelegde achtertuin met vijver, het zojuist gelegde gras en de met stokken gemarkeerde bloembedden.

4Serre met daarnaast een zonnig kruidenbordertje. Rechts de vijver waar linksachter het stroompje in uitmondt. Eind september in het jaar van aanleg

5Linker deel van de achtertuin. Stokken markeren de al ten dele beplante borders waarop hier en daar nog enkele door mij uitgezette potjes staan. Het gras is net gelegd.


6

Linkerdeel van de achtertuin in het jaar van aanleg.

7

 

Voortuin.

De bewoners wilden graag een ruime entree en voldoende parkeergelegenheid maar het achterom diende een smal, door groen ingebed paadje te zijn. Om privacy te bieden aan de verzonken praktijkruimte, is er op ongeveer een meter afstand van het raam, vanaf het muurtje aan het pad, een verhoging aangebracht, en beplant.

8Nu het huis is opgeleverd, kan de voorbereide aarde worden beplant. Rechts reliëf in de vorm van een kleine zandrug.

 

9Het pad voorlangs-achterom met het inmiddels begroeide zandruggetje. Vanaf het trottoir is er geen inkijk door het laaggelegen raam van de praktijkruimte, terwijl je vanuit deze verzonken kamer zicht hebt op de groene helling. Twee jaar na aanleg.

10Het pad aan de voorkant van het huis met links van het midden het raam van de diepgelegen praktijkruimte. Boven Soleirolia soleirolii, het slaapkamergeluk, rijzen diverse schaduw minnende vasteplanten en heesters uit. Links Rodgersia pinnata. Aan de overkant van het pad staat de valse salomonszegel Smilacina racemosa in herfstkleed.

11Achtertuin, geeloranje bordertje met bamboe, twee jaar na aanleg.

Ad Leones is van maart tot en met oktober, op afspraak, geopend voor publiek.
Entree €4,00 incl. koffie, thee, lekkernij en rondleiding. Voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting toegang gratis.
Ad Leones: Annemarie de Leeuw, Arthur van Schendellaan 24, 6711DC, Ede, 0318-610240, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1  Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen