• header 1 Terpwoning
 • 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg
 • Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

  Terpwoning, met zicht op de wetering.

  Augustus 2009.
 • Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

  In het jaar van aanleg.

  Augustus 2009.

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

1--tuinschets-terpwoning-770Tuinschets terpwoning

2-terpwoning-770December 2008, de vorm van de terp tekent zich af. Op de plek van het witte zand komen de stenen trappen.

Met als resultaat strakke, hoekige architectuur, omringd door de vloeiende lijnen van een paradijselijke tuin met een natuurlijke uitstraling.

3--terpwoning-770Terpwoning augustus 2009

4-Terpwoning-770Zwanen voor de wetering. september 2010

Aan de zuid- en westkant van de woning, bovenop de terp, ligt een min of meer besloten grasveld, met daarin een natuurstenen terras. Deze royale leefruimte wordt omlijst door weelderige bloembedden, gemengde borders met vaste planten, grassen, bloeiende heesters en kleine bomen.

5-Terpwoning-770Privacy met uitzicht op de omgeving. Bovenop de terp is veel speel-en leefruimte. Vanaf de weg praktisch onzichtbaar. Augustus 2009

De vaste planten die worden toegepast zijn over het algemeen soorten en cultuurvariëteiten die lang bloeien en waar je dus lang van kunt genieten. Drie trappen leiden naar de vlonder die langs de wetering ligt, wat de mogelijkheid biedt om vanuit je eigen tuin in een roeibootje te stappen.

6-Terpwoning-770Oktober 2009, weelderige bloembedden, als veldboeketten, flankeren de trap naar de vlonder aan de wetering.

7-Terpwoning-770Zicht langs de bloembedden op de wetering. september 2010

8-Terpwoning-770Rijk bloeiende borders. september 2010

9-Terpwoning-770Rijk bloeiende borders omringen het grasveld. Rechtsachter een glimp van de verzonken trampoline. september 2010

Een tijdloze tuin waar je niet op uitgekeken raakt, harmonieus met vele soorten verschillende planten; hoe langer je kijkt, hoe meer details je ontdekt. Een tuin waar veel vlinders en vogels zich thuis voelen, maar waar ook voldoende leefruimte is. Gras, natuurstenen terrassen en een ingegraven trampoline voor de kinderen.

10-Terpwoning-770De terp is begroeid met weelderige bloembedden. Rechts de vlonder aan de wetering. oktober 2009

Home and Garden

Artikel over een door Harry Pierik ontworpen nieuwbouwtuin in het tuintijdschrift Home and Garden.

Bekijk hier de pdf (671kB) van het artikel.

kopjeonderineenbloemenzee

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1 Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen