• 5 Villatuin bij Hattem
 • 3 Villatuin bij Hattem
 • Bostuin in de buurt van Hattem

  Vier jaar na aanleg.

  Met rechts de gemengde border tegen de helling.
 • Bostuin in de buurt van Hattem

  Vier jaar na aanleg.

  Met zicht op het graspad dat naar boven leidt.

Aan de Veldweg in de bosrijke omgeving van het Gelderse plaatsje Hattem ontwierp ik in 2001 de glooiende tuin rondom een gloednieuwe villa.

1-Villatuin-bij-Hattem-met-een-uitgebreid-terras-als-balkon.-Vier-jaar-na-aanleg-770Villatuin bij Hattem, met een uitgebreid terras als balkon. Vier jaar na aanleg.

Het vormde een speciale uitdaging om van het kunstmatig aangebrachte hoogteverschil tussen borders en verzonken terras, naast- en om het huis, een natuurlijke geheel te doen ontstaan. Veel planten, afkomstig uit de naburige oude tuin, werden tijdelijk in her bos opgekuild en toen de grond plantklaar was, hergebruikt. Daarna zijn er allerlei plantensoorten en - cultuurvariëteiten aan deze tuin toegevoegd.

2-Villatuin-bij-Hattem-met-verdiept-terras-omrigd-door-de-tuin.-Vier-jaar-na-aanleg-770Het verdiepte terras, omringd door de tuin. Vier jaar na aanleg.

Deze moderne villa, met een uitgebreid, hooggelegen terras dat ook als balkon dient, vormt enkele jaren na uitvoering een eenheid met het glooiende groen van de zich aansluitende tuin en het omringende bos.

3-Villatuin-bij-Hattem-zicht-vanaf-het-bospad-naar-een-deel-van-het-balkon.-Zes-jaar-na-aanleg-770Zicht vanaf het bospad naar een deel van het balkon. Zes jaar na aanleg.

4-Villatuin-bij-Hattem-vanaf-het-balkon-zicht-op-het-graspad-en-de-borders.-Vier-jaar-na-aanleg-770Vanaf het balkon, zicht op het graspad en de borders. Vier jaar na aanleg.

5--Villatuin-bij-Hattem.-Bospaadje-rechts-hier-onzichtbaar-ligt-het-verzonken-terras.-Zes-jaar-na-aanleg-770Bospaadje, rechts, hier onzichtbaar, ligt het verzonken terras. Zes jaar na aanleg.

6-Villatuin-bij-Hattemhet-bospaadje.-Zes-jaar-na-aanlegVanuit het verzonken terras loopt - vanuit het huis praktisch onzichtbaar - een glooiend pad door de gemengde borders, richting bos. Alsof deze open plek in het bos er altijd al zo heeft uitgezien.

7--Villatuin-bij-Hattem.-Hoe-de-border-overgaat-in-de-omringende-coniferen-en-eiken.-Zes-jaar-na-aanleg-770Hoe de border overgaat in de omringende coniferen en eiken. Zes jaar na aanleg.

8-Villatuin-bij-Hattem-zijaanzicht-huis-en-balkon-vanaf-het-pad-dat-door-de-border-loopt.-Vijf-jaar-na-aanleg-770Zijaanzicht huis en balkon, vanaf het pad dat door de border loopt. Vijf jaar na aanleg.

9-Villatuin-bij-Hattem-zicht-vanaf-het-pad-naar-de-voortuin-op-het-verzonken-terras-en-de-borders.-Zes-jaar-na-aanleg-770Zicht vanaf het pad naar de voortuin op het verzonken terras en de borders. Zes jaar na aanleg.

Villatuinen

thumb 1-1-1-DSCF3374 Custom

Landhuis Princenoord in Breda

Dit in Eclectische stijl gebouwde landhuis stond in 1864 in een groene omgeving, net buiten de stad Breda.

Lees meer...

thumb tumbnail

Ad Leones, Ede

In een buitenwijk van Ede, aan de Arthur van Schendellaan, ligt de tuin van Annemarie de Leeuw verscholen achter het moderne, witte huis, Ad Leones.

Lees meer...

thumb 1-augustus-2009-in-het-jaar-van-aanleg

Nieuwbouwwoning op een terp die aan een watertje grenst

Hoe krijg je een tuin met een wijds uitzicht en tegelijkertijd enige beschutting en privacy, terwijl het geheel door de ligging op een kunstmatig aangebracht heuveltje, al van op een afstand zichtbaar is, en mooi moet zijn.

Lees meer...

thumb tumbnail vaassen

Vaassen

De eigenaren van deze dorpstuin in Vaassen wilden graag meer kleur en variatie en een mooiere opbouw en indeling van de beplanting. De herinrichting van voor- en achtertuin werd in diverse stappen uitgevoerd. In 2004 zijn we begonnen met de voortuin.

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Spoolde

Deze tuin ligt in de Zwolse wijk Spoolde, ergens aan de voet van de A28, in een kleine nieuwbouwvillawijk.

Lees meer...

thumb header 1 Villapark Kloosterakker Custom

Villapark Kloosterakker

Bij een rivierduin van de Overijsselse Vecht ontwierp Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem een donkergetinte villa met de rug tegen een akkermaalsbos.

Lees meer...

thumb tumbnail

Bungalowtuin met zwembad en een grote vijver.

Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?

Lees meer...

thumb tumbnail

Villatuin in Stiphout bij Helmond

Achter een kleine, witte colonnade bevindt zich het privédeel van deze tuin met een binnenplaatsje waaraan de zijtuin grenst, die op haar beurt weer uitmondt op de achtertuin.

Lees meer...

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

 

 

ontwerp en bouw: nmedia ict oplossingen